SGK Uzmanı Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasının nedenini değerlendirdi: TÜİK'in enflasyon rakamları...

SGK Uzmanı Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasının nedenini değerlendirdi: TÜİK'in enflasyon rakamları...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasının iki temel nedenini açıkladı. Milyonlarca emeklinin açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş almasına değinen Erdursun, 2008 yılında yapılan yasal değişikliklerin ve TÜİK'in enflasyon rakamlarının emekli maaşlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2008 yılından önce emekli maaşlarının hesaplamasında enflasyon ve büyüme oranlarının yüzde 100 oranında dikkate alındığını, ancak 2008'de yapılan değişiklikle bu oranın yüzde 70'e düşürüldüğünü belirtti. Erdursun'a göre bu değişiklik, emekli maaşlarının artış oranında önemli bir düşüşe neden oldu.

AYLIK BAĞLAMA ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞ

Erdursun'a göre, emekli maaşlarını etkileyen bir diğer faktör ise aylık bağlama oranlarındaki düşüş. 1999 yılından önce yüzde 75'in üzerine çıkabilen aylık bağlama oranları, 2008 yılında yüzde 50'ye kadar düşürüldü. Bu durum güncellenmiş kazançların emekli maaşına yansıma oranını da önemli ölçüde azalttı.

TÜİK'İN ENFLASYON RAKAMLARI

SGK Uzmanı Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasının bir diğer nedeninin TÜİK'in enflasyon rakamları olduğunu belirtti. Erdursun, TÜİK'in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ve ENAG'ın (Enflasyon Araştırma Grubu) verilerine göre enflasyonun çok daha yüksek olduğunu söyledi. Bu durum, emekli maaşlarının enflasyona karşı korunmasını zorlaştırıyor ve maaşların reel değerini düşürüyor.

SGK Uzmanı Erdursun, açıkladığı bu nedelerin emekli maaşlarının düşük olmasının temelini oluşturduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için yasak düzenlemelerde değişiklik yapılması ve enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtacak şekilde hesaplanması gerektiğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN