Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayında yıllıklandırılmış cari açığın 37 milyar dolar olarak gerçekleşmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, uygulanan ekonomi programı sayesinde cari dengede önemli bir iyileşme sağlandığını belirterek, ekonominin küresel şoklara karşı dayanıklılığının güçlendiğini ifade etti.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, artan enerji fiyatlarının olumsuz etkilerine rağmen cari açığın kontrol altında tutulacağını vurgulayarak, “Cari açığın yıl genelinde yönetilebilir seviyelerde kalmasını bekliyoruz” dedi.
Dış finansman tarafındaki görünümün güçlü seyrini koruduğunu kaydeden Şimşek, reel sektörün ve bankacılık sektörünün yıllıklandırılmış dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 239 ve yüzde 177 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Şimşek, Türkiye’ye yönelik uzun vadeli finansman girişlerini artırmaya yönelik adımların sürdüğünü belirterek, “Ülkemize yönelik uzun vadeli finansman girişlerini artırmayı, yatırım ortamını iyileştirmeyi ve Türkiye’yi yatırım, üretim ve ticaret merkezi yapmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Nisanda yıllıklandırılmış cari açık 37 milyar dolar gerçekleşti.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 12, 2026
Uyguladığımız program sayesinde cari dengede önemli bir iyileşme sağlayarak ekonomimizin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdik. Bu sayede, artan enerji fiyatlarının olumsuz etkisine rağmen cari açığın… pic.twitter.com/dqUoovlmKq
