Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından CSO Ada'da düzenlenen resepsiyonda, Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Bakan Şimşek, iki ülkenin yüzyıllardır süregelen güçlü medeniyet bağlarına sahip olduğunu belirterek, mevcut belirsiz ve zorlu küresel koşulların daha yakın bir işbirliğini zorunlu kıldığını ifade etti.
BAĞLANTISALLIK, BARIŞ VE REFAHIN ANAHTARI
Şimşek, konuşmasının merkezine altyapı koridorlarının geliştirilmesini yerleştirdi. Bağlantısallığın sadece refah için değil, aynı zamanda barış ve istikrar için de anahtar bir rol oynadığını belirten Şimşek, iki ülkenin ortak hedefini şöyle özetledi:
"Türkiye ve Çin'in Orta Koridor ile Kuşak-Yol Girişimini inşa etmek ve güçlendirmek için yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum."
Şimşek, Çin'in Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağı olduğunu hatırlatarak, ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir hale getirilmesi için Çin'in attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Ayrıca, artan uçuş kararlarının daha fazla Çinli turistin Türkiye'ye gelmesine yardımcı olacağını söyledi.
DİYALOG VE YENİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI
Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ndeki görüşmelerinin ikili ilişkiler için rehber olacağını kaydetti.
Türkiye'nin "Yeniden Asya Girişimi" çerçevesinde Çin ile ortaklığı daha ileri seviyeye taşımakta kararlı olduğunu belirten Şimşek, diyaloğun güçlendirileceği yeni alanları da şöyle sıraladı: Yeşil teknoloji, sürdürülebilir tarım, finans, enerji ve diğer birçok sektör.
