Kavcıoğlu'ndan ekonomi politikalarına gönderme: Enflasyonu artıran yapısal sorunlar çözülmeli

Kavcıoğlu'ndan ekonomi politikalarına gönderme: Enflasyonu artıran yapısal sorunlar çözülmeli

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 3'üncü çeyrek enflasyon raporunu açıkladı. Büyüme rakamları hakkında konuşan Kavcıoğlu "Takip ettiğimiz yüksek frekanslı veriler, ikinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek oranda gerçekleşeceğine işaret ediyor" dedi. "2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puanlık güncellemeyle yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e yükselttik" diyen Kavcıoğlu, enflasyonu artıran yapısal sorunların çözülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Son dakika haberi... Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 3'üncü çeyrek enflasyon raporunu açıkladı.

Türkiye'de ilk çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkının sanayi ve hizmet sektörlerinden geldiğini belirten Kavcıoğlu "Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ikinci çeyrekte gücünü koruduğunu gösteriyor. Salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor" açıklaması yaptı.

Enflasyon için de Kavcıoğlu "Sıkı para politikası duruşunun enflasyonda düşüşü sağlama önceliği doğrultusunda kararlılıkla sürdürülmesi oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görmektedir. İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra turizm faaliyetlerinin canlandırılmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

"ENFLASYONDA YÜKSELİŞ GEÇİCİ"

Kavcıoğlu, risk primi ve oynaklık düşmekle birlikte hala yüksek seyrettiğini bildirdi. Emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

Kavcıoğlu, enflasyonda yükselişin geçici olduğunu, yıl sonunda yavaşlama beklendiğini ve politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi. Kavcıoğlu, üretici fiyatlarındaki artışın önemli bir kısmının tüketici fiyatlarına yansıtıldığını kaydetti.

"SADECE PARA POLİTKASIYLA ÇÖZÜLMEZ"

"2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puanlık güncellemeyle yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e yükselttik" diyen Kavcıoğlu, enflasyonu artıran yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli. Merkez Bankası olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele vermeye çalışıyoruz. Ama odalara burada büyük görev düşüyor. Firmalar daha duyarlı olmalı, makul oranlarda zamlar yapmalarını rica ediyoruz. Bunların kendi içerisinde dengelenmesi gerekir. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sadece para politikasıyla çözülemez" diye konuştu.

"OLUMLU BİR ŞEY BEKLİYORUZ"

Kavcıoğlu, dijital paralarla ilgili çalışmaların yoğunlukla devam ettiğini belirterek "Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacağız" dedi.

Kavcıoğlu, TL mevduatına stopaj indiriminin uzatılmasına dair de "Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştük, olumlu bir şey bekliyoruz. Önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN