TÜİK Ağustos Tüketici Güven Endeksi’ni yayımladı: Yüzde 1’lik artışa rağmen kötümser hava sürüyor

TÜİK Ağustos Tüketici Güven Endeksi’ni yayımladı: Yüzde 1’lik artışa rağmen kötümser hava sürüyor

Ağustos 2025 dönemine ilişkin TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi bir önceki aya kıyasla %0,9 artarak 84,3 seviyesine yükselmiş olsa da endeks hâlâ kötümser eşik olan 100'ün altında kaldı. Özellikle "gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi" ve "genel ekonomik durum beklentisi" alt endekslerinde düşüş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile hazırlanan Tüketici Güven Endeksi, Ağustos 2025 verileri yayımlandı.

Endeks, Temmuz ayına göre %0,9 oranında artarak 83,5'ten 84,3'e yükseldi. Endeksteki bu sınırlı artışa rağmen, değerin 100'ün altında kalması tüketici güvenindeki kötümser seyrin devam ettiğine işaret ediyor.

f5hf555

Ağustos ayı verilerinin alt kalemleri incelendiğinde, tüketicilerin mevcut durum algısı ile gelecek beklentileri arasında farklı bir tablo ortaya çıktı. Hanelerin mevcut maddi durumuna ilişkin algıyı ölçen endeks, Temmuz'daki 68,2 seviyesinden Ağustos'ta %2,6'lık bir artışla 70,0'a ulaştı. Benzer şekilde gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi de %2,5 artarak 102,3'ten 104,8'e yükseldi.

Buna karşın, tüketicilerin gelecek 12 aya yönelik beklentilerinde zayıflama gözlendi. Hanenin gelecek 12 aydaki maddi durum beklentisi endeksi %0,9 azalarak 84,6'dan 83,8'e gerilerken genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise %0,7'lik bir düşüşle 79,0'dan 78,4'e indi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN