Türk Telekom’dan şebeke yönetiminde yeni model: Kodsuz yapay zekâ ile "otonom ağ" altyapısı kuruluyor

Türk Telekom’dan şebeke yönetiminde yeni model: Kodsuz yapay zekâ ile "otonom ağ" altyapısı kuruluyor

Türk Telekom, telekomünikasyon şebekelerinin yönetim ve operasyonel süreçlerinde insan müdahalesini en aza indirmeyi hedefleyen "Kodsuz Yapay Zekâ Ajan Geliştirme Platformu"nu duyurdu. Sistem; şebekedeki arızaları önceden tespit edip onaran (self-healing) ve şebeke yönetimini uluslararası standartlarda tam otonom (L5) seviyeye taşımayı hedefleyen çok ajanlı bir mimariye dayanıyor.

Telekomünikasyon altyapılarında yapay zekâ entegrasyonu hız kazanırken, Türk Telekom şebeke yönetimi ve saha operasyonlarını otomatikleştirecek yeni bir yazılım altyapısını devreye alıyor. Geliştirilen "Kodsuz Yapay Zekâ Ajan Geliştirme Platformu", derin kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan kurumsal birimlerin kendi özelleştirilmiş yapay zekâ ajanlarını (akıllı asistanlar) oluşturmasına imkân tanıyacak.

Platformun ilk etapta şebeke trafiğinin yönetimi, arıza tespiti ve kapasite planlama süreçlerinde kullanılması hedefleniyor.

ŞEBEKELERDE HEDEF: L4 VE L5 SEVİYESİNDE TAM OTONOMİ

Geliştirilen altyapı, niyet tespiti yapabilen ve birbirleriyle haberleşebilen çok ajanlı (multi-agent) bir mimari üzerinden çalışıyor. Görev dağılımını otomatik olarak gerçekleştiren sistemle birlikte telekomünikasyon şebekesinin aşağıdaki yetkinliklere kavuşması planlanıyor:

KENDİNİ ONARAN AĞLAR (SELF-HEALİNG): Sistem, hat veya cihaz kaynaklı anomalileri önceden tespit ederek manuel müdahaleye gerek kalmadan onarım algoritmalarını devreye sokacak.

OTOMATİK CİHAZ YAPILANDIRMA VE KAPASİTE PLANLAMA: Ağ üzerindeki yük dağılımı gerçek zamanlı analiz edilerek bant genişliği ve kapasite yönetimi otomatik olarak optimize edilecek.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ: Şebeke unsurlarının güç tüketimi trafik yoğunluğuna göre dinamik olarak ayarlanacak.

Bu adımlarla, küresel telekomünikasyon standartlarında belirlenen otonom ağ seviyelerinden L4 (yüksek otomasyon) ve L5 (tam otonom ağ) standartlarına ulaşılması hedefleniyor.

ZAFER ORHAN: "TEKNOLOJİ YALNIZCA YAZILIM UZMANLARIYLA SINIRLI KALMAYACAK"

Projenin teknik ve operasyonel hedeflerine ilişkin bilgi veren Türk Telekom Network Genel Müdür Yardımcısı Zafer Orhan, platformun kurum içi süreçlerdeki işleyişine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Yapay zekâ altyapısı, günümüzde tüm sektörler için stratejik bir bileşen haline geldi. Ekiplerimizin kendi yapay zekâ ajanlarını oluşturabilmesini sağlayan bu platform, telekomünikasyon şebekemizin kendi kendini optimize eden ve hataları önceden çözen bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Bu dönüşüm sayesinde ağ yönetiminde operasyonel verimlilik artarken, zaman ve enerji tasarrufu da sağlanacak. Platform ile teknolojiyi yalnızca yazılım uzmanlarının değil, operasyonun her kademesindeki çalışanların kullanabileceği bir modele dönüştürüyoruz."

whatsapp-image-2026-08-28-at-11-35-57.jpeg

5G, 6G VE KARASAL OLMAYAN AĞLAR İÇİN AR-GE ODAKLI ALTYAPI

Ağ yönetiminde yapay zekâ kullanımının yanı sıra yeni nesil haberleşme teknolojileri üzerindeki Ar-Ge faaliyetleri de sürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı verilerine göre Türkiye’de patent başvurularındaki öncü konumunu koruyan şirket; Ar-Ge çalışmalarını 5G ve 6G haberleşme mimarileri, uydu destekli karasal olmayan ağlar (NTN), yapay zekâ tabanlı trafik yönetimi, sinyal işleme ve fiber-optik altyapı teknolojileri üzerinde yoğunlaştırıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN