El Beşir’i deviren Sudan'da kan gölü

El Beşir’i deviren Sudan'da kan gölü

Protestolarıyla El Beşir’i deviren Sudanlılar, iktidarı bırakmak istemeyen askeri yönetime karşı yine sokağa çıkınca ülke savaş alanına döndü. Hartum’da sokaklara çıkan göstericilere asker müdahale etti. Nil Nehri’nden 40 cenaze çıkartılırken ölü sayısı 100’ü buldu. Olağanüstü gündemle toplanan BMGK’dan karar çıkmazken, ortak bildiri yapan devletler askeri yönetimi uyardı.

El Beşir’in 30 yıllık tek adam yönetimini deviren Sudanlılar şimdi de iktidarı bırakmak istemeyen Askeri konseye karşı sokaklaka çıktı. İktidarı sivil yönetime bir türlü devretmeyen orduyu protesto eden Sudanlılar geçi yönetim konseyinin tepkisi sert oldu. Ordu ve paramiliter güçlerl göstericilere saldırdı. Sudan’ın başkenti Hartum’da ordu karargahı önünde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısı 100’e ulaştı. 

Sudan ordusu, Hartum’daki karargah önünde haftalardır demokrasi çağrısı yapan halka Pazartesi sabahı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Kanlı olayın ardından bazı muhalif parti ve kurumlar, Askeri Konseye görevini bırakma çağrısında bulundu. Doktorlar Komitesi saldırıda yüzlerce kişinin yaralandığını, çoğunun sağlık durumunun kritik olduğunu açıklamıştı. Sudan Doktorlar Komitesi, ise ölenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu bildirdi. Komiteden yapılan yazılı açıklamada “Zira, oturma eylemi yapılan bölgedeki sahra hastanesinde yakılan ve bunun yanı sıra Nil Nehri’ne atılan cesetler olduğunu biliyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Sudanlı muhalif aktivistler de sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda, çok sayıda göstericinin kayıp olduğunu belirtti.       

Komitenin bu açıklamasının üzerinden çok geçmeden Nil nehri’nden 40 cenaze çıkalırdığı haberi ulaştı. Yerel kaynaklar halen çok sayıda göstericinin kayıp olduğuna dikkat çekiyor. Binlerce eylemci, yönetimin sivillere devri, eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumlarının tasfiyesi talebiyle Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları, Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve devrik lider Ömer el-Beşir’in resmi konutunun yer aldığı kompleks önünde 6 Nisan’dan bu yana gösteri düzenliyordu. Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinden sonra ordunun 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti. Ordunun yönetime gelmesinin ardından Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), geçiş yönetimi konusunda Askeri Geçiş Konseyi ile müzakere yürütüyordu.       

Sudan’da artan şiddet dalgası BMGK’yı da alarma geçirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan’ın başkenti Hartum’da güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki protesto alanına müdahalesi sonrası yaşanan gerginlik nedeniyle acil toplandı. İngiltere ve Almanya’nın çağrısı üzerine BMGK’de Sudan’da son dönemd  yaşanan şiddet olayları kapalı oturumda görüşüldü.     Oturumun ardından gazetecilerin karşısına çıkan Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İsveç ve İtalya’nın BM daimi temsilcileri ortak açıklama yaptı. BM Genel Sekreterinin Sudan Özel Temsilcisi Nicolas Haysom’ın, bölgedeki son gelişmeler hakkında BMGK’yi bilgilendirdiğine işaret edilen açıklamada, “Sudan güvenlik güçlerinin, birçok ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan, sivillere yönelik saldırılarını kınıyoruz. Ayrıca yaralı kişilere sağlık hizmetlerinin ulaştırılmasının engellendiği yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyoruz” ifadesi kullanıldı. Sudan’da sivillere yönelik saldırıların, ülkedeki önemli geçiş sürecini baltaladığı vurgulanan açıklamada, “Sudanlı güvenlik güçlerini tüm şiddet eylemlerini kesmeye, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı duymaya sivillerin güvenliği ve emniyetini sağlamaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu. Ülkedeki müzakerelerin tek taraflı olarak kesilmesini, yeni bir hükümet atanmasını ve çok kısa bir sürede seçim çağrısı yapılmasının endişeyle karşılandığı belirtilen açıklamada, Sudan’da sivillerin önderliğindeki bir geçiş sürecinin, özgür ve adil seçimlerin desteklendiğinin altı çizildi. 

Öte yandan Türk Hava Yolları (THY), Sudan’da yaşanan şiddet olayları sonrası başkent Hartum seferlerini iptal etti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN