Emniyet’e paralel casus hortumu

Emniyet’e paralel casus hortumu

Paralel Yapıya yönelik her yeni bir soruşturma, örgütün film senaryolarını aratmayacak casusluk yöntemlerini gözler önüne seriyor. Dün 7 kişinin gözaltına alındığı soruşturmada, Emniyet İstihbarat’ın bilgisayarlarındaki verilerin “Hortum” adı verilen casus programla çalınıp örgütün merkezine aktarıldığı adım adım tespit edildi.

[Karar]
HİLAL ÖZTÜRK

MGK’da ‘terör örgütü’ kabul edilmesi için tavsiye kararı alınan Paralel Devlet Yapılanması (PDY), savcılıkların soruşturmalarıyla tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılıyor. Örgütün bugüne kadar hiçbir terör örgütün kullanmadığı, dedektif ve casus filmlerindeki yöntemleri de, soruşturmalar derinleştikçe gözler önüne seriliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüt tüğü soruşturmada Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki bilgilerin Hortum adı verilen bir casus yazılımla çekilerek bir bilişim firmasına aktarıldığı, buradan da örgütün merkezine gönderildiği tespit edildi. Operasyonda bir emniyet amiri ve polislerle, Datalinks adlı firma yöneticilerinin de aralarında olduğu 7 kişi gözaltına alındı.

BİLGİLER KOPYALANDI

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, PDY’nin Emniyet istihbaratta yaptığı casusluk faaliyeti şöyle gerçekleşti: PDY üyesi M.S.K. isimli komiser, 24 Ocak 2014’te T.Ö. isimli bir polis memurunun hazırladığı projeye bakmak bahanesiyle bilgisayarını aldı. Yaklaşık iki saat sonra bilgisayarı geri getirdi ve teslim etti. Ancak bu süre içinde bilgisayara “Cleaned” isimli taşınabilir flash bellek takılarak, “HORTUM 2.2.0/uyg/APPLİCATİON.EXE” klasörü oluşturuldu. Bu casus program bilgisayar internete bağlandığında doğrudan harekete geçip topladığı bilgileri www.woxmail.com sunucusundan alarak “[email protected]” adresine kriptolu olarak transfer etti.

Casus program, sadece bilgisayar veya emniyet istihbarat sistemi içindeki bilgileri aktarmak için kullanılmadı. Bilgisayarın mikrofonu aracılığıyla ortam sesleri dinlendi, ekran kamerası ile görüntüler kaydedildi. Bilgisayarı kullananların tüm işlemleri, girilen siteler, klavye hareketlerine kadar kaydedildi. Bu verilerde aynı şekilde kriptolu olarak mail gönderdi. Tüm bu verilerin casus yazılımla transfer edildiği firma ise İstanbul merkezli Datalinks olarak belirlendi. PDY bağlantılı bilişim firmasının da bu bilgileri, örgütün depolama merkezine aktardığı değerlendiriliyor. Bu bilgilerin de, diğer kamu kurumlarından toplanan bilgiler ve görüntüler gibi PDY’nin şantaj, tehdit, sabotaj ve benzeri eylemlerinde kullanıldığı tahmin ediliyor. Soruşturmada gözaltına alınan PDY üyesi Emniyet Amiri A.K. Ile ilgili de çok konuşulacak bir tespit yapıldı.

PDY ÜYESİ EMNİYET AMİRİ

2015 yılı Temmuz ayında sosyal medya üzerinden yayılan belgelerde, Türk polisinin İtalya menşeili Hacking Team adlı bir hack firmasıyla çalıştığı iddia edilmişti. İşte o “Türk polisi”nin PDY üyesi emniyet amiri olduğu ortaya çıkarıldı. Casus yazılım, dinleme, gözetleme faaliyetleri için hizmet veren Hacking Team adlı firmayla önce ISS fuarında sonra da 27 Ekim 2010’da irtibata geçtiği belirlendi.

‘PARALEL PARA’YA 10 BİN DOLAR SINIRI

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekiplerince düzenlenen operasyonda, ABD’deki bir firma aracılığıyla ‘Paralel Devlet Yapılanması’na finansman sağladıkları tespit edilen 46 kişiden 30’u gözaltına alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nca, Pensilvanya merkezli ‘The Respect Institute’ isimli firmanın FETÖ/PDY’ye finansman sağladığı tespit edildi. ABD’deki senato seçimlerine de kaynak aktardığı belirlenen firmayla ilgili raporun savcılığa ulaşmasının ardından soruşturma başlatıldı.

Ağırlıklı olarak Bank Asya üzerinden, 2013 ve özellikle 2014’te bu kuruluşa para aktaran kişilerin tespit edilmesinden sonra 46 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.  5 ilde düzenlenen operasyonda, 46 kişiden 30’u gözaltına alındı. Türkiye’de olduğu sanılan 7 kişinin yanı sıra ABD’de bulunan 9 kişinin de firari olduğu öğrenildi. ABD’deki firarilerden 7’sinin yönetici konumunda bulunduğu, 2’sinin ise finansman sağlayan kişiler olduğu bildirildi. Şüphelilerin gönderecekleri parayı denetime takılmaması için 10 bin dolar sınırının bir dolar altında, 9 bin 999 dolar olarak aktardıkları tespit edildi.

PİNHAN’IN ORTAKLARI ARANIYOR

Paralel Yapı’nın gizli toplantılarını yaptığı ve para aklama belgelerinin saklandığı Pinhan Restoran’ın ortakları için de gözaltı kararı çıktığı öğrenildi. Ancak ortaklardan birinin yurtdışında olduğu, ikisinin ise bulunamadığı belirtildi.

Paralel Devlet Yapılanması’na (PDY) yönelik soruşturmalar hız kazanırken, önceki gün gerçekleştirilen operasyonda Pinhan Restaurant’tan imha edilmek üzere çıkarılan belgeler örgütün para aklama yöntemlerini deşifre etti.

Önceki gün operasyona dönüştürülen soruşturmanın başladığı iki yıl öncesine ait görüntülerde, restoranttan çıkarken yakalanan araçtaki belgelerin izini süren mali polis, Bank Asya’da açılan 6 hesaptan toplam 18 milyon doların körfez ülkelerine kaçırıldığını belirledi. Ele geçirilen belgelerde 3 bin 500 kişinin isim listesinin dışında, bağış makbuzları, gayri resmi harcamalara ilişkin kayıtlar ve para transferlerine ait dekontlar da dikkat çekti.

İKİSİ BİLİNMİYOR

Teknik ve fiziki takiplerin ardından iki yıl sonra düğmeye basılan operasyonda 65 kişi için gözaltı kararı çıkarken, şu ana gözaltına alınanların sayısının ise 35 olduğu açıklandı. Gözaltı kararı çıkarılanlar arasında ise yapının gizli toplantılarını gerçekleştirdiği ve belgelerin de çıkarıldığı Pinhan Restaurant’ın ortaklarının da olduğu kaydedildi. Restaurantın 3 sahibinin olduğu ve iş adamları Ahmet Çelik, Hızır Güngör ve Vedat Köprücü adlı ortaklardan birinin pasaport kaydından yurtdışında olduğu ancak ikisinin ise nerede olduklarının halen araştırıldığı kaydedildi.

DENİZLİ’DE 8 MEMURA PDY GÖZALTISI

Denizli’de Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik operasyon kapsamında Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Denizli Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda arama yapıldı. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca usulsüz ihalelerle ve bazı projelere usülsüz sağlanan kredilerle FETÖ/PDY’ye çıkar sağlandığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, bilgisayar bellekleri ve belgeler üzerinde inceleme yapıldı. Soruşturma kapsamında 8 kamu çalışanı ise gözaltına alındı.

16-06/01/01krr09akd.jpg

ÜNİVERSİTEDE YOLSUZLUK OPERASYONU: 75 GÖZALTI

Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, Akdeniz Üniversitesi çalışanlarına yönelik operasyon düzenledi. Üniversitede 2013 yılındaki soruşturmalarla ilgili ‘yolsuzluk’ operasyonunda, üniversitede çalışan 20’si kadın 75 kişi gözaltına alındı. 2013 yılındaki yolsuzluk olaylarında oluşan kamu zararının, 3 milyon lirayı bulduğu kaydedildi. Rektörlükten yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca birkaç yıldır yürütülmekte olan bazı soruşturmalar kapsamında, 31 Mayıs 2016 salı günü erken saatlerde Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından bazı çalışanlarımızın evlerinde arama yapılmış ve ifadelerine başvurulmak üzere Emniyet’e götürülmüşlerdir. Konu yakından takip edilmekte olup, ilgili makamlardan tarafımıza bilgi verilmesi durumunda konu ile ilgili bilgi paylaşımı yapılacaktır. 

TAHŞİYECİLERE KUMPASTA 17. DURUŞMA

Paralel Devlet Yapılanması’nın (PDY) Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 10’u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 17’nci duruşması görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, 10 tutuklu sanıkla başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Bazı müştekiler de duruşmada hazır bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN