Engin Dinç: Görevde olsaydım cinayeti engellerdim

Engin Dinç: Görevde olsaydım cinayeti engellerdim

Dink davasında ihmalden yargılanan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ilk kez konuştu, “Görevden alınmasaydım cinayeti önleyecektim” dedi. Cinayetle ilgili FETÖ’yü işaret eden Dinç, Yasin Hayal’le ilgili İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler’i yazılı ve sözlü olarak uyardığını söyledi.

Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, davanın tutuksuz sanıklarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ifade verdi. İhmalden ölüme sebebiyet vermekten 26 yıl hapisle yargılanan polis müdürü Dinç, ilk kez konuştu. Cinayeti duyduğu anda sanık Ahmet İlhan Güler’i aradığını, telefonu açmayınca sanık Ali Fuat Yılmazer’i aradığını, ona da ulaşamadığını, daha sonra bir şube müdürü yardımcısını aradığını anlatan Dinç, “Aramamın sebebi Yasin Hayal’di. ‘Onu takip edin.’ demekti.

BUNU KORUMAK GEREKİR

Sanık Dinç, 2004’teki Mc Donalds eylemini gerçekleştiren grubu takibe aldıklarını ve ilgili arkadaşların sanık Erhan Tuncel’i bulduklarını ifade ederek, Tuncel ile ilgili yapılan işlemleri anlattı. Trabzon’da görevliyken kaleme aldığı yazıda ‘’Yasin Hayal isimli şahsın Dink’e karşı ses getirecek bir eylem yapacağını ve bu şahsın İstanbul’a gittiğini’’ belirttiklerini anlatan Dinç, Dink’in öldürülmesi konusu daha düşünme aşamasındayken gerekli birimleri bilgilendirdiğini söyledi. Engin Dinç, “Biz bu yazı ile yetinmedik dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü sanık Ahmet İlhan Güler’i aynı gün 4 kez aradım. kendisine “Dink’in hedef olarak seçildi, bu şahsı korumak lazım. Bizim burada bir grup var bu adamı hedef seçti dedim’ Bunu korumanız gerekir’ dedim” dedi.

HAYAL TAKİP EDİLİYORDU

Engin Dinç, Yasin Hayal’in takip edilmediği iddialarını kabul etmeyerek, Hayal’i cezaevinden çıktıktan sonra takibe aldıklarını, konuyla ilgili toplamda 46 yazışma yapıldığını belirterek, “Bu konuya verdiğimiz önemi gösterir. ‘Niye operasyon yapmadınız?’ diyorlar. Cinayetten 7 ay önce görevimden ayrıldım. Bu sırada cineyet düşünce aşamasındaydı. Eylem aşamasında olayı adli makamlara ve şubelere iletiriz” ifadelerini kullandı.  “Yasin Hayal ve o gruptaki kişilerin yaşadığı yer Pelitli Jandarma’ya bağlı. Bu istihbaratlar hakkında jandarmaya bilgi verdiniz mi?” sorusuna ise Dinç, “Olay henüz düşünme aşamasında olduğu için jandarmaya bilgi vermedik” cevabını verdi.

PASİF GÖREVE ALINDIM

Dinç şöyle devam etti: “Ben tayin olmadan önce Yasin Hayal silah filan almamıştı. Olay daha niyet aşamasındaydı. Eğer biz Trabzon’da kalsaydık hakikaten o dönemde kaderin de önüne geçilmez ama bu aşamaya getirmeden operasyonu yapardık diye düşünüyorum. Bu bizden sonraki arkadaşların cevap vermesi gereken husustur. Bu paralel yapının biz çok darbesini yedik. Trabzon istihbaratta görevliyken pasif bir göreve alındım. Bunun, ‘Paralel veya derin bir yapı’ tarafından yapıldığını düşünüyorum.”

TUNCEL’İ MAKAMIMA ÇAĞIRIP PARA VERDİM

Engin Dinç, çapraz sorgusunda yardımcı istihbarat elemanı sanık Erhan Tuncel ile bir kez makamında görüştüğünü söyledi. Dinç, “Erhan ile çalışan arkadaşlar bana elemanın isteksiz davrandığını, çok para istediğini, yalan söylediğini ve buluşmalara gelmek istemediğini söyleyip ilişiği kesmek istediler. Ben de ‘Bu kadar bilgisi var. Niye keselim ilişiğimizi?’ dedim. Neticede yasadışı örgütlerden haberdar olmak zorundayız. Bilgi akışının kesilmemesi, iletişim kopukluğunun giderilmesi için Nisan ayında şubeye çağırdım. Odaya aldım. ‘Şikayetin ne?’ dedim. ‘Sorunun çözümü ile ilgili yardım edeceğim’ dedim. Para verdim. Bir daha da görüşmedim kendisiyle” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN