Erdoğan: Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde kararımızı veririz

Erdoğan: Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde kararımızı veririz

Erdoğan, anayasa teklifini ne zaman değerlendireceği yönündeki soruya her yönüyle değerlendirmeler yapıldığını belirterek "Bu hafta içerisinde kararımızı veririz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Bahçeli'ye de teşekkür ederek "Yapmış olduğu konuşmayı, efradını cami ağyarını mani bir konuşma olarak gördüm" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Anayasa Değişikliğine yönelik konuşmasında," Hangi istikamette yürüdüğümüz bellidir. Ülkemizi terörize etmek isteyen anlayışlar bellidir. Cumhurbaşkanı olarak ülkemi terörize etmek isteyen anlayışlarla yol yürüyenlerle beraber hareket edenlerle hiç bir zaman bizim fikri birlikteliğimizin olması mümkün değil" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Anayasa komisyonunda değerlendirmeler var. Benim de cumhurbaşkanı olmam nedeniyle bunlar üzerinde değerlendirmeler yapmam gerekiyor, çalışmalar yapmam gerekiyor. Bir de koşullar itibariyle de nasıl, ne zaman bunun değerlendirmesini yaıpıyurz. Sadece okuyup onay vermek değil, veya reddetmek değil bunun her yönünü değerlendirmek durumundayız. Gerek Mersin'de, gerek şu an attığımız adımlarda herhalde hangi istikamette yürüdüğümüz bellidir. Bu çok açık net ortadadır. Bu süreç ülkemiz için önem arz ediyor.

BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR

Bu konuda da özellikle ülkemizi terörize etmek isteyen anlayışlar bellidir. Terörize etmek isteyen anlayışların milletim tarafından kabul edilmeyeceğine inanıyorum. Şüphesiz ki cumhurbaşkanı olarak ülkemi terörize etmek isteyen anlayışlarla yol yürüyenlerle hiçbir zaman birlikteliğimizin olması mümkün değil. Bundan dolayı sayın Bahçeli'nin yapmış olduğu konuşmayı, efradını cami ağyarını mani bir konuşma olarak gördüm. Kendisine teşekkür ediyorum. Bizim buradaki duruşumuz çok önemli. Millitimizin birliği için ve bütün bunlarla birlikte güven ve istikrarla birlikte Türkiye'nin aydınlık geleceğe yürümesi için bu işe zaten 'Evet' dediğimi Mersin'de açıkladım. Herhalde bu artık sadece zamanlamayı beklemekte olan bir süreçtir.

KARAR BU HAFTA 

Arkadaşlarımızla o çalışmaları yapıyoruz. Olay sadece zamanlamadır. Bunun dışında inanıyorum ki milletim hiçbir zaman Kandil'e, İmralı'ya, onlarla omuz omuza veren terör örgütlerine olumlu bir sinyal vermeyecektir. Tamamiyle onlara inşallah bu işin karşısında duran tamamiyle milletimizin aydınlık geleceğine ter akıtmaya hazırlanan insanlarla burada yürüyecektir. Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde kararımızı veririz. Ve bu kararla birlikte adım atılmış olur."

EFRADINI CAMİ AĞYARINI MANİ NE DEMEK?

Alınmaması gerekenleri dışarıda bırakan, alınması gerekli olanları ise içine alan, tam ve eksiksiz. (tarifin tarifi) anlamındadır.

15 TEMMUZ'A DESTEĞİNİ İLK AÇIKLAYAN ÜLKELERDEN

Etiyopya ile 439 milyon dolar olan ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Erdoğan'ın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:" Etiyopya bizler için anlamı ve önemi büyük köklü gönül bağımız olan bir Afrika ülkesidir. Afrika’da ki en önemli stratejik ortaklarımızdan biridir. Bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatını bulduk. Stratejik coğrafi konumu Afrika kıtasını ilgilendiren meselelerde üstlendiği sorumluluklarla gerçekten çok önemli roller oynuyor. Kıtada dünyanın adeta merkez hareket noktasıdır. Etiyopya'nın kıta ile işbirliğimizin geliştirilmesinde Türkiye'ye yol arkadaşlığı yapmasını arzu ediyoruz. Bugünkü görüşmelerde birçok farklı alanda benzer görüşler taşıdığımıza şahit olduk. İşbirliğimiz geliştirmek konusunda her iki tarafta da güçlü bir irade olduğunu gördüm. Şu noktayı da ifade etmek istiyorum, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bizlere desteğini ve dayanışmasını ilk açıklayan ülkelerden biridir. Etiyopya FETÖ'nün cani yüzünü insanlık için teşkil ettiği büyük tehdidi, gören dostlarımızdandır. Bu konuda el birliği içerisinde gereken adımları atıyoruz. Ülkemizin Afrika'daki 6 milyar dolarlık yatırımlarının 2. 5 milyar dolardan fazlası Etiyopya'da bulunuyor. İkili ticaret hacmimiz 439 milyon dolar. Bugün hedef belirledik, ilk etapta bunu 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda tercihli ticaret anlaşması müzakerelerini çok kısa zamanda başlatacağız. Yap, işlet , devret. Kamu özel ortaklığı gibi modeller vasıtasıyla kazan temelli ortaklıklara imza atabileceğimize inanıyorum. Hidroelektrik santraller konusunda ciddi bir deneyimimiz var. Etiyopya su kaynakları konusunda ciddi bir potansiyele sahip hidroelektrikler noktasında Etiyopya ciddi bir enerji kaynağına sahip olma fırsatını Türk girişimcilerle paylaşabilir."

"GÜLEN'LE BAĞLANTILI OKULLARIN DEVRİ İLE İLGİLİ KARAR ALINMIŞ DURUMDADIR"

Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu konuşmasında, Etiyopya'da bulunan Fetullah Gülen'le bağlantılı tüm okulların Maarif Vakfı'na devredileceğini bildirdi. Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu'nun konuşması şöyle:" Türk halkına ve Hükümetine cesaretleri ve demokrasilerini anayasal olmayan bir şekilde 15 Temmuz'da yönetimi devralma konusunda gerçekleştirilen girişime karşı demokrasinin savunma konusundaki gösterdikleri kararlılıktan dolayı tebrik ediyorum. Bu bağlamda Etiyopya her zaman desteğini ifade etmiştir. Fetullah Gülen'le bağlantılı olan tüm okulların Maarif Vakfı'na devri ile ilgili karar alınmış durumdadır. Görüşmemiz sırasında mevcut bölgesel ve küresel işbirliğimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunu ele aldık.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN