Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama: S-400 teslimatı hızlandırılacak

Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama: S-400 teslimatı hızlandırılacak

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreninden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin başbaşa görüştü. 1.5 saat süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçilti. İki liderin ortak açıklamasına S-400 konusu damga vurdu. Putin teslimatının hızlandırılmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Erdoğan ise bir soruya cevap verirken "S-400 anlaşmasını yaptık. O defter kapandı" dedi. Rus liderin ortak üretim konusundaki soruyu geçiştirmesi ise dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, bir buçuk saat sürdü. Erdoğan ve Putin daha sonra 'Türkiye-Rusya Üst Düzey İş Birliği Konseyi Toplantısı'na geçti.

Toplantının ardından iki lider ortak basın açıklaması yapıyor. 

DOSTLUĞUMUZ ZEHİRLEME GAYRETLERİ OLDU

Cumhurabşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar: 

Askeri, siyasi, ticari ve kültürel alanlarda görüşmeler yaptık. Siyasi diyalog ekonomik alana da yansıyor.

Rusya ile) Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır.

Akkuyu Nükleer Santrali'ni 2012'e kadar tamamlamak istiyoruz. 20 milyar doları aşacak bir yatırım olacak.

Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında Rusya'dan gelenler birinci sıraya ulaşmış oldu. Vizesiz seyahat arzumuzdur.

Suriye'de can kayıplarının büyük oranda önüne geçtik. Yarınki üçlü zirve toplantısında Astana görüşmelerinin seyrini ele alma imkanımız olacak.

Sayın Putin'e Afrin Harekatı'nın sonuçlarını aktarma imkanı buldum. Harekatın, Suriye'nin geleceğinin DEAŞ ve YPG gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Türk Rus ilişkileri, son 10 yılda ortak menfaatler ve karşılıklı saygı temelinde büyük gelişme göstermiştir. Bundan sadece vatandaşlarımız değil bölge de faydalandı. 

Bazı çevrelerin Türk Rus ilişkilerini zehirleme gayretine de şahit oldu. Her provokasyona karşı işbirilğimiz su verilmiş çelik gibi kuvvetlendi. 

Suriye'nin geleceğinin DEAŞ, YPG gibi terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. 

18-04/03/01-3-1522773701.jpg

PUTİN: S-400 TESLİMATI ÖNE ALINACAK

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar: 

Ziyaretimizin programı son derece yoğundu ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldık.

İleride de karşılıklı yatırımların arttırılması niyetindeyiz.

2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Ticaret hacmimiz 22.1 milyara doları aştı. Gelecekte yeni ticaret platformları kurmayı planlıyoruz.

Karma ekonomi komisyona da son derece büyük bir rol düşüyor.

Nükleer enerjide işbirliğimiz farklı bir düzeye taşındı. Bugün ilk nükleer güç santralini kuruyoruz. Ortak hedefimiz 2023'te ilk reaktörün devreye girmesi.

18-04/03/01-4-1522773687.jpg
İki liderin ortak basın toplantısı yapması beklenirken 1.5 saat süren görüşmeden de ilk kareler geldi. 

S-400'lerin teslimatını da görüştük. Türkiye'ye teslimat sürelerini azaltmaya karar verdik.

Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin sonuçlarını ele alarak Suriye'deki durumu konuştuk. Gerilimi azaltma bölgelerindeki durumun iyileştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık. Yarın İranlı mevkidaşımız Hasan Ruhani'yle birlikte bu konuda üçlü zirve yapacağız.

SORU CEVAP

ERDOĞAN: S-400 TÜRKİYE'NİN KENDİ KARARIDIR

Erdoğan: S-400 konusu Türkiye'nin kendi kararıdır. S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir. Akkuyu ile enerjimizin yüzde 10'unu karşılaycağız. Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde Rusya'nın kolaylaştırıcı yaklaşımı, hele hele bir çok gencimizi yetiştirmeye yönelik adımlar böyle bir işbirliğini gerçekleştirmeye vesile olmuştur. Uluslararası enerjimize de enerji katacaktır.

PUTİN: SKRİPAL KONUSUNU DA GÖRÜŞTÜK

Putin: Dünyanın 20 ülkesinde bu tür kimyasal unsurların imalatı yapılabiliyor. Scotland Yard bu soruşturma için birkaç ay gerektiğini bildirdi.

Putin: Dünyanın 20 ülkesinde bu tür kimyasal unsurların imalatı yapılabiliyor. Scotland Yard bu soruşturma için birkaç ay gerektiğini bildirdi.

S-400 konusunda Türk meslektaşlarımızın ricası oldu. Üretimine ivme kazandıracağız. Bu ticari bir meseledir. Şirketler tarafından çözüme bağlanıyor.

Erdoğan: Şirketler S-400 konusunda mutabakat sağlamış vaziyetteler.

Rus lider S-400'lerin ortak üretimiyle ilgili bir soruyu ise geçiştirdi.  

'S-400 MOSKOVA ANKARA ASKERİ İŞ BİRLİĞİNİN ÖNCELİĞİDİR'

Putin Beştepe'deki görüşmenin sonrasında basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulundu. Rus lider "Türkiye'ye S-400 Hava Savunma Sistemi'nin verilmesi Moskova ve Ankara arasındaki askeri iş birliğinin önceliğidir. Hükümetlerarası Komisyon Toplantısı'nda Türkiye'ye modern Rus askeri ürünlerinin sevkiyatının detaylı bir şekilde ele alınacağı düşüncesindeyiz" dedi.

18-04/03/01-5-1522773693.jpg

Türkiye-Rusya-İran liderler zirvesi ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılışı için Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden başkan seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Temel atma töreni sonrası iki lider baş başa görüşmeye geçti.  

18-04/03/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-putin-ile-gorusuyor-11155565.jpg

Temel atma töreninin ardından Erdoğan ve Putin başbaşa görüştü. Görüşme öncesi Cumhurbaşkanı, Rusça ve Türkçe tweetler attı.

18-04/03/01-1-1522773721.jpg

Erdoğan Türkçe ve Rusça attığı tweet'lerde, "Ülkemizin 30 yıllık hayali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin kalkınması ve Rusya ile enerji iş birliğimiz adına tarihi bir yatırımdır. Bu yatırımın hayata geçirilmesinde emeği olan paydaşlara teşekkür ediyor, tüm yetkililerimizi tebrik ediyorum. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni 2023 itibariyle işletmeye alma hedefimiz doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki iş birliğimizi de her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

18-04/03/er.png

ERDOĞAN VE PUTİN BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan ile Putin'in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyinin (ÜDİK) 7. toplantısı gerçekleştirilecek.

ÜDİK Toplantısı ile yapılacak anlaşmaların imza töreninin ardından Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı düzenlenecek ve daha sonra Erdoğan, Putin onuruna akşam yemeği verecek.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN