Erken zam yapana bir gece ansızın gelebiliriz

Erken zam yapana bir gece ansızın gelebiliriz

Akaryakıt zammını bazı istasyonların gece yarısından önce fiyatlara yansıttığını söyleyen EPDK Başkanı Yılmaz, şirketleri kurallara uymaya davet etti. Yılmaz, “Dağıtıcıların, kendilerine çekidüzen vermelerini istiyoruz. Aksi takdirde bir gece ansızın karar alabiliriz" uyarısı yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarına zam geleceği gün, bazı istasyonların bu zammı gece 00.00'dan önce yaptıklarına ilişkin şikayetler aldıklarını belirterek, dağıtım şirketleri ve bayileri kuralları uymaya davet etti. Bu yıl sekizincisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Yılmaz, son zamanlarda dağıtıcı ve bayi marjlarının, belirlenen kriterlere uygun olmadığına yönelik birtakım sinyaller aldıklarını söyledi. Kamuoyunda hala fiyatların EPDK tarafından belirlendiği gibi yanlış bir algı olduğunu dile getiren Yılmaz, akaryakıt fiyatlarını şirketlerin, kanunun çizdiği çerçevedeki tarife metodolojilerine göre serbest piyasada belirlediğini ifade etti. Yılmaz, akaryakıt piyasasında yaşanan haksız fiyat hareketlerine dikkati çekerek, az sayıdaki akaryakıt bayisinin akaryakıt sektörünün tamamını töhmet altında bırakmasına izin vermeyeceklerini aktardı. Akaryakıt fiyatlarına zam geleceği zaman, bazı istasyonların bu zammı gece 00.00'dan önce yaparak tüketiciyi mağdur ettiklerine dair şikayetler aldıklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti: “Kesin bir dille belirtmek istiyorum, akaryakıt dağıtım şirketleri rekabeti olumsuz etkileyecek fiyat hareketlerinden mutlaka kaçınmalıdır. Dağıtım şirketlerinden vakit kaybetmeden kendilerine çekidüzen vermelerini, bayilerini uyararak, bu tür uygulamalara derhal son verilmesini bekliyoruz. Geçmişte akaryakıt piyasası denildiğinde akla gelen kötü imajı yok ettik ve iyi bir hale getirdik. Şimdi birkaç bayinin bu şekildeki uygulamalarından bütün sektörün etkilenmesine asla izin vermeyiz. Satış zinciri noktasındaki sıkıntıları biz şu anda izliyoruz. Onların da bir an önce düzeltilmesini istiyoruz aksi takdirde bir gece ansızın karar alabiliriz" diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ise konuşmasında elektrik fiyatlarının son 50 yılda yarı yarıya düştüğünü söyledi. Dönmez, "Geçen yıl doğalgazda yaptığımız yüzde 10'luk indirim konut tüketicisine en az 74 liralık katkı sağladı" dedi.

Müsteşar Fatih Dönmez, faturalanan elektrik tüketiminde ise 2015 yılına göre yüzde 9.78'lik artış olduğunu vurguladı. Kayıp kaçakta önemli iyileşme olduğuna dikkati çeken Dönmez, "2016 yılında 41 milyon elektrik tüketicisi için geçen sene ortalama 5 bin 160 kilowatt/saat tüketim faturalandı. Bunu kişi başı tüketiciye böldüğümüzde de 2 bin 115 liraya denk geliyor” açıklamasında bulundu.

KÜRT PETROLÜNDE TAKDİR HÜKÜMETİN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 25 Eylül'de yapılan gayrimeşru referandumun ardından bölgenin petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden akışının durdurulmasına ilişkin takdirin, hükümette olduğunu belirtti. Dönmez, "Bugünden bir şey söylemek olmaz, takdir hükümetin. Dolayısıyla gelen talimatlara göre tavrımızı belirleriz. Bugün itibarıyla bir şey yok ama olmayacak anlamına da gelmiyor" ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ BORSASI 1 NİSAN 2018'DE

EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye'de doğalgaz borsası kurulması hedeflerine yönelik bu yıl içinde çok önemli adımlar attıklarını belirtti. Yapılan düzenlemeler çerçevesinde, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde bir elektronik platform kurulacağını ifade eden Yılmaz, "Bu platform üzerinden 1 Nisan 2018 itibarıyla eşit ve şeffaf koşullar altında doğalgaz alım-satım işlemleri gerçekleştirilmeye başlanacak" dedi.  Yılmaz, gelecek yılın doğalgaz sektörü açısından altın bir yıl olacağını ve sektör temsilcilerinin de bu inançla çalışmaları gerektiğini söyledi. Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) piyasasında lisans başvurularının elektronik ortamda alınmasına yönelik mevzuat değişikliğini yaptıklarını dile getiren Yılmaz, "Bir yıl içinde tüm lisanslama işlemlerini elektronik ortamda yapabileceğiz ve LPG sektörümüze de yepyeni bir ivme kazandıracağız" diye konuştu.

PETROL 56 DOLARIN ALTINI GÖRDÜ

Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)’in aylık petrol raporu öncesi 55,83 doları test ederken, kapanışı 56,78 dolardan yaptı. Önceki gün 55,50 dolardan güne başlayan ve en yüksek 55,95 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, dün sabah 55,74 dolardan açıldı. Brent petrolün varili, yüzde 0,16 artışla 55,83 dolardan işlem görmeye başladı. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili ise 49,63 dolardan alıcı buldu. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, üretim kısıntısı anlaşmasının sonuçlarının olumlu olduğunu ve piyasanın son 4 aydır hız kazanarak kendini dengelediğini kaydetti. Barkindo, küresel petrol piyasasının istikrarı için OPEC ve ABD'nin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizerek, buna ek olarak Suudi Arabistan ve Rusya'nın OPEC'in üretimi kısma kararına katılmak isteyen yeni ülkelerle uzlaşılması konusunda anlaştığını aktardı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN