‘Faiz sorunu halka arzla çözülür’

‘Faiz sorunu halka arzla çözülür’

Türkiye’deki faiz sarmalına değinen Himmet Karadağ, çözümün sermaye piyasalarında ve halka arzda olduğunu söyledi. Karadağ, halka arzla mevduat ateşinin söneceğini ekleyerek, enflasyonunda düşebileceğini belirtti.

Yılın sonuna kadar önemli halka arzların gerçekleşeceğini bildiren Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, önümüzdeki dönemde Enerjisa’da olduğu gibi uluslararası ve yerli yatırımcıların yoğun talep gösterdiği halka arzların devam edeceğini söyledi. Türkiye’deki faiz tartışmalarına değinen Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu: “Gerçekleşen enflasyon ve enflasyon beklentileri, bankalar, Merkez Bankası, sıkı para politikası... Bu kısır döngü, ne kadar sürerse sürsün hiçbir sonuç da çıkmaz. Neden çıkmaz? Merkez Bankası uzunca bir süredir piyasayı 100 milyar üzerinde fonluyor, sıkı duruş bu şekilde olmamalı. 2017’de, biraz da Kredi Garanti Fonu (KGF) etkisiyle bankacılık kesimi fonlamasını artırdık ama o da mevduat üzerinde baskı oluşturdu. Mevduat ve kredi faizlerindeki artış ise enflasyonu tetikliyor ya da enflasyon mu onu tetikliyor. Ona söylüyorsun, diğerine atıyor suçu, diğerine söylüyorsun ona atıyor.” Bu kapsamda çözümün sermaye piyasalarında ve halka arzda olduğunu dile getiren Karadağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz eğer alanındaki nitelikli firmaları halka arz yöntemiyle, sağlıklı, sürdürülebilir ve uzun vadeli finansmana kavuşturursak, bankalara yönelen kredi talebini çok ciddi anlamda geri çekmiş olacağız. Mevduat ateşi sert şekilde düşünce, enflasyon beklentilerini aşağı inecek.”

BORSA’DAN EV ALMAK MÜMKÜN

Himmet Karadağ, “Gayrimenkul sertifikalarında, belki ülke gündeminin yoğun olduğu dönemde lanse etmemiz sebebiyle hedeflediğimiz başarıyı yakalayamadık” dedi. Karadağ, bu konuda insanların kafasında bazı güvensizlikler bulunduğunu, bunları ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Gayrimenkul tüketicisinin, hatta sektörde en tepe noktalarda yer alan yöneticilerin bile Borsa’dan ev alınacağını bilmediğini anlatan Karadağ, yatırımcılara bunu daha iyi anlatabilmek gerektiğini belirtti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN