FETÖ burs paralarını Bank Asya üzerinden hortumladı

FETÖ burs paralarını Bank Asya üzerinden hortumladı

FETÖ’nün burs bağışlarıyla Bank Asya üzerinden vurgun yaptığı ortaya çıktı. Öğrencilerden habersiz açılan hesaplara yatırılan burs paralarının örgüt kasasına aktarılma yöntemi ise akıllara durgunluk verdi. İşte ATM imamlarının kameralara yakalandığı yöntemin ayrıntıları.

KARAR HABER MERKEZİ / ÖZEL HABER

FETÖ’ye bağlı vakıf ve derneklerin öğrenciler için topladığı burs paralarını örgütün kasasına aktardığı belirlendi. Burs bağışı makbuzuyla toplanan paraları iç etmek için geliştirilen yöntem ise akıllara durgunluk verdi. Örgüt, topladığı bursları önceden belirlediği öğrenciler adına Bank Asya’da açılan hesaplara yatırdı. ‘ATM imamları’ da yatırılan paraları çekti. Adına burs hesabı açıldığından habersiz öğrenciler üzerinden yapılan işlemler, savcılığın araştırmasıyla ortaya çıkarıldı. Burs paralarını çekenler ise ATM’lerin kamera kayıtlarından tespit edildi.

PARA AKTARMA VAKFI!

Emniyet Genel Müdürlüğü Kom Daire Başkanlığı’nın FETÖ’nün suç gelirleriyle ilgili hazırladığı rapora giren ‘burs hortumu’nu Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ soruşturmasında elde ettiği bilgi ve belgeler deşifre etti. FETÖ’nün mali yapılanmasına yönelik soruşturmada incelemeye alınan FETÖ’ye bağlı Kılıçarslan Eğitim Vakfı’nda yapılan aramalarda çok sayıda örgüt dokümanı, himmet ve bağış makbuzları ve muhasebe belgelerine el konuldu. Belgelere göre, “milli manevi değerlere bağlı, vatan ve milletini seven gençler yetiştirme” amacıyla kurulan vakıf adeta FETÖ’ye para aktarma merkezi olarak çalıştı. 

ÖĞRENCİLERİN HABERİ YOK

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün incelemesinde milyonlarca lira yolsuzluk ve resmi belgelerde sahtecilik yaptığı belirlenen Kılıçarslan Vakfı, fakir öğrenciler için toplanan bursları da FETÖ’nün kasasına aktardı. Savcılık vakfın burs kayıtları ile Bank Asya’dan alınan burs hesaplarına ilişkin belgeleri karşılaştırdı.

İsim, hesap numarası, yatırılan para, çekilen para gibi bilgiler vakıf kayıtlarıyla uyuştu. Ancak savcılık, vakıftan burs alan öğrencileri inceleyince FETÖ’nün ‘şeytanın aklına bile gelmez’ dedirten para aklama yöntemi deşifre oldu. Vakıftan burs aldığı tespit edilen öğrenciler soruşturma kapsamında ifade verdi. Savcılığa kendileri adına Bank Asya’da hesap açıldığından haberleri olmadığını söyleyen öğrenciler şikayetçi oldu. O öğrencilerden Hamdi T. “Bank Asya’da hesabım yok. Kılıçaslan Eğitim Vakfı’na herhangi bir burs başvurusu yapmadım” dedi. 

‘HESAP AÇTIRAMDIM’

Müşteki Mehmet K, ise cemaat evinde bir süre kaldığını ancak Bank Asya’da hesap açtırmadığını vakfı da bilmediğini anlattı. Adına bankada hesap açtırılıp burs yatırılan onlarca öğrenciden Mehmet A. Ç., Kerim A., Abdullah Ç., Adem G., Hasan A., Umut Ç., Seyyit T., Ramazan Ç., Hasan A. K., Erdem P., Muhammed Ç., Sefa G., benzer ifadeler verdi. Bazı öğrenciler ise burs aldığını beyan ettiği halde farklı tarihlerde hesaplarından para çekildiğini belirterek şikayetçi oldu. Belgelerde yapılan incelemelerde onlarca hesaba bin 500 TL ile 15 bin TL arasında para yatırılıp çekildiği belirlendi.

KAYITLAR ELE VERDİ

Savcılık burs paralarının çekildiği tarihlere ait ilgili Bank Asya ATM’lerinin kamera kayıtlarını da inceledi. Mağdur öğrenciler kamera kayıtlarında, para çeken kişiyi tanımadıklarını söyledi. Birçok öğrencinin hesabından para çeken şahsın da aynı kişi olduğu tespit edildi. Görüntülerden bu kişinin elinde birçok ATM kartı olduğu tespit edildi.

Savcılık iddianamede “Şahsın elindeki ATM kartlarının başka öğrencilere ait olabileceği, kimliğinin tespit edilemediği” değerlendirmesinde bulundu. İncelenen hesaplardan para çeken diğer kişilerin de kimlikleri tespit edilemedi. İddianamede ‘burs hortumu’ dışında toplanan on milyonlarca liralık bağış paraları ile vakfa ait taşınmazlardan elde edilen gelirlerin de FETÖ’ye aktarıldığı belgelendi. Sadece kira gelirlerinde 11 milyon TL’yi bulan açık belirlendi.

BURS HORTUMU ÖRGÜTÜN 6 SUÇ GELİRİNDEN BİRİ

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte FETÖ soruşturmasında da örgüte bağlı bir derneğin aynı yöntemle burs paralarını örgüte aktardığı tespitleri de iddianameye girdi. Ankara’da hazırlanan FETÖ çatı iddianamesinde de EGM Kom Daire Başkanlığı tarafından örgütün elde ettiği suç gelirlerinin aklanması ile ilgili bu yıl hazırladığı raporda da burs hortumuyla ilgili tespitler yer aldı.

16-09/09/untitled-4.jpgBurs paralarının ATM imamları tarafından çekilme anı kameralara takıldı. Görüntüler ve hesap dökümleri tek tek iddianameye girdi.

Raporda burs paralarının Bank Asya üzerinden örgüt kasasına aktarılmasının FETÖ’nün 6 gelir aklama yöntemlerinden biri olduğu belirtildi. Raporda şöyle denildi:  “Bir başka yöntem bankacılık sisteminin kullanılıp burs adı ile toplanan gelirlerin aklanmasıdır. Sivil toplum kuruluşları dernek ve vakıfların suç gelirlerini toplayıp aklaması, kara para aklama cennetleri olarak bilinen ülkelere bankalar üzerinden paranın havale edilmesi ve Asya Katılım Bankası A.Ş. kullanılarak aklama faaliyeti yapıldığı tespit edilmiştir.”

İddianamaye giren burs hortumunun diğer belge ve kamera kayıtları:

16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-132253.jpg

 16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141104.jpg

 16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141123.jpg

16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141209.jpg

16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141357.jpg

16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141255.jpg

16-09/09/ekran-resmi-2016-09-08-141145.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN