FETÖ'yü kimler besledi? Amaç hayır işlemekse şeffaf olmakta sakınca yok

FETÖ'yü kimler besledi? Amaç hayır işlemekse şeffaf olmakta sakınca yok

Fetullahçı terör örgütünü bugünlere getiren bağışçı şirketler paraları hayır amacıyla verdiklerini ve pişman olduklarını söylüyor. Kamuoyu ise bu tartışmalı şirketlerin, amacı gerçekten hayır olan kurumlara da bağışta bulunup bulunmadıklarını merak ediyor.

EKONOMİ SERVİSİ - KARAR

15 Temmuz Cuma günü Fetullahçı terör örgütü (FETÖ) üyesi bir grup teröristin darbe girişimi halk, siyaset ve medya güçlerinin birleşmesi ile bertaraf edildi. Açılan soruşturmalar neticesinde 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1229 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika FETÖ ile bağı olduğu gerekçesi ile kapatıldı. İş dünyasında tanınan pek çok kurum da incelemeye alındı. Bu kapsamda Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak 6 Mart 2016’da gözaltına alındı.  Hacı Boydak 17 Mayıs tarihinde serbest bırakılırken aynı tarihte tutuklanan holdingin CEO’su Memduh Boydak ise halen cezaevinde. Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Taner, Cahit ve Emre Nakıboğlu da geçtiğimiz Pazar günü tutuklandı ve holdinge kayyum atandı. Uğur Derin Dondurucu’nun sahipleri Mehmet Takmaklı, Ali  Takmaklı kardeşler de gözaltına alınan isimler arasına  katıldı. Koza İpek Holding’e ise 28 Ekim 2015’te kayyum atandı fakat tutuklama kararı bulunan holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek firari durumda.

FETÖ’YÜ KİMLER BESLEDİ?

FETÖ örgütüne yardım adı altında milyonlar hatta milyarlarca lira kaynak aktaran daha çok sayıda şirket var. Bu şirket ve iş adamlarının her nedense bağış kültürü de sadece FETÖ örgütüne akıtılan paralar olarak oluştu. Her örgüt para ile ayakta durur. FETÖ Örgütünün “Himmet” ağı kadar “Bağış” ağının da açığa çıkmasını kamuoyu bekliyor. Hangi şirketler ne kadar bağışta bulunarak bu DEAŞ ve PKK’dan tehlikeli örgütü besledi?

PİŞMAN OLMAK YETER Mİ?

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında “FETÖ örgütüne, geçmişte iyi niyet ve sadece vatanseverlik duygusuyla yaptığımız yardımları düşününce bugün kahroluyoruz” demesinin ardından dün de Dumankaya İnşaat’ın ilanı dikkat çekti. Dumankaya Ailesi adına Halit Dumankaya tarafından verilen ilanda, FETÖ’ye yardım yapıldığı, iç yüzlerinin anlaşılmasından sonra ilişkilerini kestikleri ifade edildi ve helallik istendi. Dumankaya Holding’in ilanında da görülüyor ki iş dünyası hayırseverlik tuzağına düştüğünü iddia ediyor. Fakat aldatıldık diyerek toplum önünde aklanmak ne kadar mümkün? Bu kurumlar Yeşilay, Kızılay gibi gerçekten hayır gözeten kurumlara yardımda bulundu mu? Şeffaf bir bilgi yok. Kamuoyunun merak ettiği konu: “Hiçbir kurum ve yapı gözetmeden, hayır işlerine yardım yaptığını iddia eden şirketler, bugüne kadar hangi vakıf ve kuruma yardım yaptığını açıklamalıdır.” 

ŞİRKET BAĞIŞLARI VERGİDEN DÜŞÜLÜYOR

Türkiye’de şirketlerin vakıflara yaptığı bağışlar vergiden düşülüyor. Yani “iyilik yap denize at” mantığı maalesef şirketler ile vakıflar arasındaki ilişkide yer almıyor. Birçok büyük holding ve işadamı ise kendi bünyelerinde kurdukları vakıflara bağışta bulunuyor. Sadece hayır işlemek için yardım yaptığını iddia eden şirketlerin kamuoyu kadar ortaklarına da durumu izah etme zorunluluğu var. Bu şirketlerin birçoğu halka açık yani 15 Temmuz darbe girişiminde sokaklara dökülen halk, aynı zamanda bu şirketlerin de ortağı konumunda. Şirketin olduğu kadar halkın parasını da FETÖ’ye akıtan kurumlar yatırımcıların gözünde de aklanmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN