Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinden 'Türkçe zorunluluğu' tepkisi

Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinden 'Türkçe zorunluluğu' tepkisi

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, Fransız eğitimcilere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğu getirilmesine tepki göstererek, "Öğretmenlerimiz yasa dışı konuma itildi. Yanlarındayız" dedi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi'ndeki (GSÜ) Fransız eğitimcilere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğunu getirdi. Karar sonucu oturma izni yerine de geçen çalışma izinleri etkilenen eğitimciler, Türkiye'de "yasa dışı bulunma" konumuna itildi. Eğitimcilere destek veren GSÜ öğrencileri ve farklı üniversitelerden öğrenciler, sosyal medyada "#GSÜSusmayacak" etiketiyle paylaşımlar yaptı.

"SÜRECİ ENDİŞEYLE TAKİP ETMEKTEYİZ"

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, YÖK'ün kararından duydukları rahatsızlığı "özgür eğitime müdahale" olarak nitelendirirken, 'Türkçesi kıt' öğretmenlerinin zor durumda kalacağını ve eğitim kalitesinin düşeceğini savunarak şu paylaşımda bulundular:

"Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak Fransız öğretmenlerimizin Türkiye’deki statüsünü tümüyle tehlikeye atan süreci endişeyle takip etmekteyiz.

Galatasaray Üniversitesi Türkiye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Fransa 21. Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın da katıldığı törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla 1992 yılında kurulan eğitim dili Fransızca olan bir yükseköğretim kurumudur. Kurulduğu günden bu yana 'Uluslararası işbirliği ve paydaşlarla güçlü ve sürekli ilişkiler' temel değerlerinden biri olan üniversitemizde Fransız 30 öğretim üyesi ve elemanı hazırlık dili öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle bulunmaktadır.

"YASA DIŞI KONUMUNA İTİLDİ"

Galatasaray Üniversitesi'ne mensup Fransız öğretim üyeleri ve elemanlarının çalışma izni alma ve yenileme prosedürleri sekteye uğramıştır. Üniversite yönetimi herhangi bir sebep belirtmeden, yetersiz bir süre sunarak Fransız öğretmenlerimizin B2 Türkçe dil testine girmesi istenmiş bunun sonuncunda öğretmenlerimizin bir kısmına tek dönemlik ve yenilenemez nitelikte çalışma izni sunulmuştur. Oturma izni yerine de geçmekte olan çalışma izni hakkında prosedürel gecikmeler yaşayan öğretmenlerimiz içinde bulunduğu koşullar altında ders vermeyi sürdürürken Türkiye’de yasa dışı bulunma konumuna itilmiştir.

"ÖĞRETMENLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü dil yeterlilik sınavı isteklerinin sebebini Aralık ayında belirtme gereği duymuş, Yükseköğretim Kurulunun kararı olarak Fransız öğretmenlerin B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olması zorunluluğunu açıklamıştır. Fransız öğretmenlerimiz YÖK’ün bu kararını bilmeyerek dil yeterlilik sınavlarına girmiştir. Öğretmenlerimiz 5 Şubat tarihinde Fransız rektör yardımcısı tarafından Türkiye’nin tek Frankofon üniversitesi olan GSÜ’de düzenlenen dil sınavlarının yeterli olmayacağını, nadiren Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının da YÖK tarafından talep edildiği hakkında bilgilendirilmiştir.

Galatarasay Üniversitesi evi olarak gören Fransız öğretmenlerimizin içine sürüldüğü bu durumun kabul edilemez. Galatasaray Üniversitesi tüm bileşenleriyle bizimdir. Öğretmenlerimizin yanındayız. Fransız öğretmenlerimizin yanındayız! Öğretmenlerimize yapılan haksızlığın GSÜ öğrencileri olarak karşısındayız!" 

YÖK: KARAR, MÜTEKABİLİYET ESASINDA ALINDI

YÖK'ten yapılan açıklamada ise kararın mütekabiliyet esasına göre alındığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece ‘mütekabileyet esasında’ istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN