Gerçek ‘Iron Man’

Gerçek ‘Iron Man’

Adı ‘Iron Man’le özdeşleştirilen dahi işadamı Elon Musk’ın yaşamı ‘Elon Musk - Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde’ adlı kitapta anlatılıyor. Kitapta Musk’ın uzayı fethederek Mars’ı kolonileştirmek istemesi mercek altında.

HABER: ERKUT TEZERDİ

Bilimkurgu filmlerinden fırlamışçasına misyon üstlenen şirketlerin geliştirme koltuğundaki Elon Musk’ın adı, ABD basınında popüler çizgi roman ve film kahramanı Iron Man - Tony Stark’la anılıyor. Hatta öyle ki, ‘Iron Man’ filmlerinin başrol oyuncusu Robert Downey Jr’ın bile çekimlerden önce yapımcılar tarafından Musk’tan esinlenmesi istendi. Milyarder işadamı Musk, PayPal ile Online ödeme yöntemlerine yön, Tesla ile elektrikli araç pazarına soluk, SpaceX’le uzay taşımacılığına gerçeklik kazandırdı. Elini attığı her sektör, saygınlığa kavuşmak bir yana, adeta tarihe yön verdi. Çılgın projelerin fikir babası Musk’ın hayatı ABD’li gazeteci Ashlee Vance’ın kaleme aldığı, Türkiye’de Buzdağı Yayınevi tarafından ‘Elon Musk - Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde’ adıyla yayımlanan kitapta enine boyuna anlatılıyor.

ÜLKESİNİ TERK ETTİ

Yayınlandığı her ülkede satış rekorları kıran bu kitap, Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme tutkusunu ve sıra dışı başarılarını inceliyor. Güney Afrika’da 1971’de doğan Elon Musk, 12 yaşındayken bilgisayar oyunu tasarladı ve bunu bir oyun dergisine 500 dolar karşılığında sattı. O yaştaki bir çocuk için dahice bir hareket. Röportajlarında her şeyi kendi başına okuyarak öğrendiğini belirten Musk, 17 yaşına geldiğinde ülkesinden ayrıldı, Kaliforniya’daki bilişim merkezi Silikon Vadisi’nin yolunu tuttu. Bu, onun hayatının dönüm noktasıydı. ABD’de ekonomi ve fizik okudu. Doktorasını yarım bıraktı. İnternetin altın çağıydı. Dönemin ağ tarayıcıları lideri Netscape’te işe girdi. Ardından kardeşi Kimbal’la beraber, mekan-adres portalı Yelp ile Google Maps’in en ilkel hali Zip2’yu kurdu. 99 yılında Compaq, Zip2’yu 307 milyon dolara satın aldı ve 27 yaşındaki Musk, satıştan 22 milyon dolar kazanç elde etti. Musk, bununla yetinmedi kolay para transferi X.com’u kurdu ve şirket günümüzün PayPal’ı oldu. PayPal, eBay’e satıldığında Musk 180 milyon dolar para kazandı. Yıl 2000’di ve bu para onun, geleceğin seyrini değiştiren projelerinin yatırım kaynağı oldu. Elon Musk’ın 2002’de 100 milyon dolar yatırımla, Mars’a yerleşmek için uzay taşımacılığının maliyetini düşürme gibi bilimkurgusal bir hedefle kurduğu SpaceX şirketi, şu an ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile çalışıyor. Mevzu yüzeye güvenli iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen Falcon roketleri. Bu roketlerin yakın gelecekte Mars’ın belediye otobüsleri olması planlanıyor. Ancak Musk, SpaceX’in şu anki pozisyonuna yükselebilmesi için iflasın eşiğine geldi.

UZAYI FETHEDECEK

Falcon roketlerinin üç başarısız kalkış denemesi sonrasında kalan son parasıyla dördüncü denemeyi yapmak istedi. Çünkü NASA somut veriler görmek istiyordu, başka türlü anlaşma sağlanamazdı. Fakat Musk, eğer son denemede de başarılı olamasaydı şayet, iflas edip eşiyle kayınpederinin bodrumuna taşınacaktı. Ancak işler yolunda gitti. 2015’te Falcon roketi yüzeye güvenli iniş yaptı. Bu da Elon Musk’ın basında Iron Man - Tony Stark ismiyle anılmasını sağladı, Mars’ın yolculuğu için hazırlıklar başladı.

GELECEĞİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Elektrikle çalışan Tesla otomobilleri geleceğin araçları olarak kabul ediliyor. 2003’te kurulan şirket, elektrikle çalışan motor ve otomobil üretimi yapıyor. CEO koltuğunda Elon Musk oturuyor. Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ile eBay eski müdürü Jeff Skoll ise şirketin yatırımcıları arasında bulunuyor. Elon Musk’ın en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı olduğu SolarCity ise ABD’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcıdır. Musk, geçtiğimiz günlerde her evin çatısı olarak tasarlanabilecek güneş panelleriyle, evlerin ihtiyacı olan elektriğin karşılanabileceğini söyledi. Bu sayede binalar tıpkı Iron Man filmlerindeki Tony Stark’ın şirket binası gibi kendi elektriğini kendi sağlayacak. Demek ki kahramanlar yalnızca filmlerde ve romanlarda olmuyor. Çünkü Elon Musk yaşayan biri. Ve o da dahi bilim admı Nikola Tesla gibi halka ücretsiz enerji sağlamak istiyor.

TORONTO FESTVALİ'Nİ 'KOR' ISITACAK

Yönetmen Zeki Demirkubuz’un son filmi ‘Kor’, Kanada’da Toronto Film Festivali’nin Çağdaş Dünya Sineması bölümünde gösterilecek. Film, bir çiftin yaşadığı dramatik olayları anlatıyor.

Türkiye-Almanya ortak yapım filmin başrollerinde Taner Birsel, Aslıhan Gürbüz, Caner Cindoruk ve İştar Gökseven oynuyor. Uluslararası alanda başarıya imza atan ‘Kor’da, kocası Cemal’in bir iş için gittiği Romanya’da tutuklanması sonrası acilen ameliyat olması gereken hasta çocuğuyla bir başına kalan Emine’nin dramatik yaşamı anlatılıyor. 8-18 Eylül günleri arasında düzenlenecek olan Toronto Film Festivali dünyanın en prestijli film festivalleri arasında gösteriliyor.

Zeki Demirkubuz, filmde anlatılanlara ve kendi yönetmenlik vizyonuna ilişkin “İnsan akli olduğu kadar akıl dışı olmasıyla, değerleri kadar arzularıyla, nedenleri kadar nedensizliğiyle de insandır. Kötülüğü de  buradan gelir, iyiliği de. Çektiği acı da anlaşılması hiçbir şekilde mümkün olmayan doğasında gizlidir. Benim sinema yapmaktaki en temel derdim, hiçbir şey yapamadan çaresizce yaşamak zorunda olduğumuz bu doğayı sorgulamak, bununla şekillenen hayatımızı anlamaya çalışmaktır” diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN