Göbeklitepe ‘monaliti’ meraklıları ikiye böldü

Göbeklitepe ‘monaliti’ meraklıları ikiye böldü

Göbeklitepe’de bulunan ve üzerinde Göktürk alfabesiyle ‘Gökyüzüne bak ayı gör’ yazılı metal bloğun sırrı hala çözülemedi. Jandarmanın koruma altına aldığı metal blok sosyal medya kullanıcılarını ise ikiye böldü. Bir kısım Netflix için hazırlanan bir komedi şovunun parçası olduğunu düşünürken, diğer kısım Türkiye Uzay Ajansı’nın 9 Şubat’ta ilan edilecek ‘Milli Uzay Programı’nın bir parçası olduğu yorumunu yapıyor.

SALİHA SULTAN | KARAR 

Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle bilinen Göbeklitepe’nin Örencik Mahallesi yakınlarındaki bir tarlada bulunan ve Göktürk alfabesiyle ‘Gökyüzüne bak ayı gör’ yazılı metal blok sırrını koruyor.

Bölge halkında ve bütün Türkiye’de merak konusu olan üç metre uzunluğunda 45 santim genişliğinde metal bir blok için dün İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel ekip kurularak vatandaşların alana yaklaşması yasaklandı.

Daha önce ABD ve Romanya’da bulunan ve dünya kamuoyunda merak uyandıran metal monolitlere benzerliği ile dikkat çeken metal bloğun kimler tarafından ne amaçla araziye dikildiğinin belirlenmesine yönelik Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan incelemeler sürüyor. 

NETFLIX Mİ TÜRKİYE UZAY AJANSI MI? 

Aralık 2020’de ilk olarak ABD’de ardından Romanya, Almanya ve daha sonra birçok ülkede görülen gizemli metal sütunların, Netflix için hazırlanan bir komedi şovunun parçası olduğu ortaya çıkmıştı.

Konuyla ilgili yayınlanan ‘Neden tüm dünyada monolitler yaptım?’ başlıklı videoda, Netflix komedi şovunun bir parçası olarak dünyanın çeşitli yerlerine monolitler dikildiği açıklanmıştı. Metal sütunlar önce ABD, ardından Wight Adası, Almanya, Romanya gibi yerlerde görülmüş ve kısa süre sonra kaybolmuştu.

Bu metal sütunları üretenlerin ise Avustralyalı üç şakacı- maceraperest; Mark Samual Bonanno, Broden Kelly ve Zachary Ruane olduğu açıklanmıştı. Sosyal medyada birçok kullanıcı Göbeklitepe’de bulunan metal blok için yeni bir Netflix reklam çalışması yorumunu yaparken, bir kısım kullanıcı da Türkiye Uzay Ajansı’nın 9 Şubat’ta ilan edilecek ‘Milli Uzay Programı’nın bir parçası olduğu yorumunu yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN