Gönüllerin Oscar’ını kazanan filmler

Gönüllerin Oscar’ını kazanan filmler

İstanbul Modern Sinema, 2019’da festivallerde ödülleri toplayan, Oscar yarışında adı geçen filmleri İstanbullu sinemaseverler için ‘Oscar’ın Yabancıları’ seçkisinde bir araya getirdi. Oscar’ın açıklanmasına bir gün kala, ödül alsa da almasa da gönüllerin Oscar’ını toplayan filmleri derledik.

[Karar]

SALİHA SULTAN

İstanbul Modern Sinema, 92. Akademi Ödülleri (Oscar) heyecanı yaklaşırken Başka Sinema işbirliği ile ‘Uluslararası En İyi Film’ kategorisinde bu yıl Oscar’a aday gösterilen 14 filmlik ‘Oscar’ın Yabancıları’ gösterimi hazırladı.

13 Ocak’ta sonuçları açıklanacak Oscar yarışında adı öne çıkan filmlerden oluşan yapımlar, Oscar adayı olmalarına rağmen aslında Hollywood kulvarının dışında, dünya festivallerinde de başarılı olmuş, farklı dil ve kültürlerden filmlerin buluştuğu bir seçki olarak izleyiciyle buluşuyor.

16-30 Ocak tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da izlenebilecek, sinema eleştirmenlerinin Oscarlık görmesine  rağmen kısa listede yer alamayan veya halihazırda Oscar için gün sayan, mutlaka izlenmesi gereken 5 filmi KARAR okuyucuları için derledik.

PARAZİT

Yönetmen: Bong Joon-ho
Ülke: Kuzey Kore
Oyuncular: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik ve Park So-dam
Gösterim Tarihi: 16 Ocak 19.00

Yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan Parazit filminde yönetmen Bong Joon-ho, önceki filmlerinde de olduğu gibi dram, komedi, şiddet ve gerilim gibi birçok farklı türü ustalıkla harmanlıyor. Rutubetli bir bodrum katında zor şartlarda yaşayan fakir Kim ailesi ile refah içinde lüks bir evde yaşamını sürdüren zengin Park ailesinin etkileşimi üzerinden sınıflararası farklılıklara odaklanan film şu an Oscar için yarışıyor.

20-01/12/12kr2parazit.jpg

ACI VE ZAFER

Yönetmen: Pedro Almodóvar
Ülke: İspanya
Oyuncular: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Cecilia Roth, Susi Sánchez
Gösterim Tarihi: 16 Ocak 13.00

Yönetmen Almodovar’ın hayatından kesitlerin yer aldığı filmde Salvador Mallo, orta yaşlarında ve eski enerjisini, gençliğinde hayata karşı iştahını artık kaybetmiş bir yönetmendir ve bu depresif halden çıkmak için yeniden sinemaya geri dönme düşüncesini, geçmişteki dostluklarını, annesiyle ilişkisini irdelemesini izleyiciye aktarılıyor. Film, başrolündeki Antonio Banderas’a bu yıl Cannes’da ‘En İyi Oyuncu’ ödülünü kazandırdı.

20-01/12/12kr2acivezafer.jpg

GÖRÜNMEZ YAŞAM

Yönetmen: Karim Aïnouz
Ülke: Brezilya
Oyuncular: Fernanda Montenegro, Carol Duarte, Julia Stockler
Gösterim Tarihi: 19 Ocak 17.00, 30 Ocak 19.00

Brezilyalı yönetmen Karim Aïnouz, izleyiciyi bu kez 1950’ler Rio de Janeirosu’na götürüyor. Maço bir babanın iki kızı Eurídice ve Guida, hayallerinin peşinden giderek evden ayrılma hayalleri kurarlar. Eurídice, piyanist olmak için Viyana’ya gitmek ister, küçük kız kardeşi Guida ise gerçek aşkı bulmak. Bir gece sevgilisiyle dışarı çıkmak için evden gizlice ayrılan Guida, bu genç adamla birlikte Yunanistan’a gidip evleneceğini bir mektupla ailesine açıklar.

20-01/12/12krgorunmezyasam.jpg

KIŞKIRTMA

Yönetmen: Yaron Zilberman
Ülke: İsrail
Oyuncular: Yehuda Nahari Halevi, Amitay Yaish Ben Ousilio, Anat Ravnitzki, Yoav Levi.
Gösterim Tarihi: 25 Ocak 17.00, 23 Ocak 19.00

İsrailli yönetmen Yaron Zilberman 1995’te dönemin İsrail başbakanı İzak Rabin suikastini perdeye taşıyor. Yemenli hukuk öğrencisi Yigal Amir’in Orta Doğu’nun kaderini değiştiren suikaste giden yolda ortodoks hahamlar tarafından kışkırtılmasının, liderlerin toplumdaki psikolojik dengesi bozuk bireyler üzerindeki etkisini çarpıcı bir dille işaret eden film bu yıl İsrail Film Akademisi ödüllerinde En İyi Film seçilmişti.

20-01/12/12kr2kiskirtma.jpg

BOYALI KUŞ

Yönetmen: Václav Marhoul
Ülke: Çekya
Oyuncular: Harvey Keitel, Stellan Skarsgård ve Udo Kier
Gösterim Tarihi: 8 Ocak 17.00, 26 Ocak 17.00

Jerzy Kosinski’nin tartışmalar yaratan, İkinci Dünya Savaşı dönemini bir çocuğun gözünden anlattığı romanı ‘Boyalı Kuş’un ilk sinema uyarlaması olan film, çocuğun hayatta kalabilmek için Doğu Avrupa köylerinde sonu meçhul bir yolculuğa çıkmasını anlatıyor. Filmde, insan doğasının karanlık ve tüyler ürperten yüzünün sergilendiği gaddar dünyası Vladimir Smutny’nin inanılmaz güzellikteki 35mm siyah-beyaz sinematografisinde çekilmiş.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN