Gözde şehir Antalya... Konut fiyatları yüzde 29,2 arttı

Gözde şehir Antalya... Konut fiyatları yüzde 29,2 arttı

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 29,2 arttı. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesine ilgi artarken, gözde şehir Antalya oldu. Konut fiyatları, Antalya'da yüzde 41,8, Muğla'da yüzde 39,6 yükseldi.

Koronavirüs salgını ile birlikte ilginin daha da arttığı Ege ve Akdeniz bölgesinde konut fiyatları yükseldi.

YÜZDE 29,2 İLE ZİRVE YAPTI

TÜİK verilerine göre, ilk 11 ayda yüzde 21,5 artışla yaklaşık 1,4 milyon adet konut satıldı.

Merkez Bankası'nın 'Konut Fiyat Endeksi' verilerine göre de Ekim ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla Türkiye geneli yıllık artış yüzde 29,2 ile zirve yaptı.

Bu artış yeni konutlarda yüzde 30,4, diğerlerinde yüzde 28,5 oldu. Yine Türkiye genelinde metrekare başına ortalama birim fiyatı 2 bin 843 liradan 3 bin 713 liraya yükseldi.

İSTANBUL'DA DA FİYATLAR ARTTI

Bölgesel bazda en yüksek yıllık artışlar yüzde 41,8 ile Antalya, Burdur, Isparta ve yüzde 39,6 ile Aydın, Denizli, Muğla'da oldu.

En az artışlar da yüzde 16,8 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt ve yüzde 18.8 ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon'da yaşandı. Yıllık artışlar İstanbul'da yüzde 27,3, İzmir'de yüzde 28,9 ve Ankara'da yüzde 29,1 oldu.

KONUT KREDİSİ HACMİ BÜYÜDÜ

TBB Risk Merkezi'nin verilerine göre de Ekim 2020 sonu itibarıyla 2019'un aynı dönemine kıyasla konut kredisi hacmi yüzde 44,4 artarak 287,2 milyar liraya ulaştı. Ekim sonu itibarıyla kredi kullanan 2 milyon 628 bin kişinin ortalama borcu da 109 bin 287 TL.

Konut kredisine BDDK'nin il verileri üzerinden bakıldığında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla Eylül 2020 itibarıyla en yüksek artış yüzde 74,3 ile Aksaray'da oldu. Bu ili yüzde 72,2 ile Elazığ izledi. En az artış ise yüzde 27,2 ile Hakkari ve yüzde 28,3 ile Çankırı'da hesaplandı.

ANTALYA'DA VİLLA TURİZMİ

Bu arada Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin, Antalya'da villa turizminin yüzde 85'inin Kaş ve Kalkan bölgesinde gerçekleştiğini söyledi.

Turizm sektörünün salgın nedeniyle kötü bir sezon geçirdiğini belirten Perçin, Türkiye'nin ve Antalya'nın süreci başarılı bir şekilde geçirdiğini de belirtti.

Perçin şunları kaydetti: "Villa turizminde güzel bir sezon geçtiğini düşünüyorum. 2021 yılı beklentimiz yüksek. Aşıların bulunduğu yönde bilgiler alıyoruz. Dünya olarak tatil yapmayı özledik. Psikolojik olarak da ihtiyacımız var."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN