10.000 tonluk rekolte için kollar sıvandı! İzmir’in tuzlu arazisinden sofralara gelecek

10.000 tonluk rekolte için kollar sıvandı! İzmir’in tuzlu arazisinden sofralara gelecek

İzmir Selçuklu’da yetişen Hicaz narında bu sezon 10.000 tonluk rekolte için kollar sıvandı. Bölgede yetişen narlar; lezzeti, dayanıklılığı ve benzersiz rengiyle dikkat çekiyor.

İzmir Selçuk’ta lezzeti, dayanıklılığı ve benzersiz rengiyle dikkat çeken Hicaz narı için hasat başladı. İzmir’deki toplam nar rekoltesinin %45’ini tek başına karşılayan Selçuk, Türkiye’de dış pazara ürün yollayan ilk merkez olma unvanına sahip. 3.700 dekarda yapılan üretimden bu sezon 10.000 ton rekolte bekleniyor.

hicaz-nari-hasadi-1.jpg

TUZLULUK ALTERNATİF KAZANÇ KAPISI AÇTI

Toprakta artan tuzluluğa Hicaz narının yüksek direnç gösterdiğini söyleyen İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Kahraman Akdoğan, bölgenin tarımsal potansiyeliyle ilgili, "Bu yıl nar ihracatı ilk kez Selçuk ilçesinde başladı. Meyvelerimiz yaklaşık 500 gram ağırlığa ulaştı. Geçen yıl Almanya ve Avusturya dahil sekiz ülkeye ürün gönderdik. Malumunuz bölgemizde tuzluluk çok arttı. Selçuk'ta tuzluluk olan bölgelerde nar üretimi, çiftçilerimiz için alternatif bir kazanç kapısı oldu. Tuzlu topraklara çok dayanıklı bir ürün. Üreticimiz de biz de bu durumdan çok memnunuz. Çiftçilerimize bir verip bin aldıkları, bol kazançlı bir sezon diliyorum” dedi.

Eski pamuk arazilerinin nar bahçelerine dönüşerek tam verim çağına ulaştığını söyleyen Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı da ilçenin ihracat üzerindeki rolüyle ilgili, "Türkiye'de ilk nar ihracatı ilçemizde başlıyor. Bu çiftçiler için çok önemli. Adana, Antalya, Mersin bölgesinden bile önce ilk nar ihracatı bizden yapılıyor. İlçemizin büyük kısmı çorak durumdaki eski pamuk arazileriydi. 2000'li yıllardan bu yana dikilen ağaçlar şu an tam verim çağında. Sadece Almanya, Rusya ve Ukrayna'ya değil, İtalya ve İspanya gibi nar üreten Avrupa ülkelerine bile buradan ürün gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

hicaz-nari-hasadi-2.jpg

“İHRACATTA BÜYÜK BİR TALEP VAR”

Bölgenin mikrokliması sayesinde narın kalitesi ve görsel üstünlüğüne değinen nar üreticisi Aziz Taş da Selçuk narına olan ilgiyi şöyle anlattı:

"Meyve suyu için çok temiz bir ürün, diğer meyveler gibi kurt veya sinek yapmıyor. Renginden dolayı ihracatta büyük bir talep var. Bu rengi Türkiye'nin hiçbir yerinde yakalayamıyorlar. Antalya'da da nar üretiliyor ama öncelik her zaman Selçuk'a veriliyor. Antalyalılar dahi gelip, buradan nar alıp ihracat yapmaya çalışıyor. Buradaki kalite ve renk başka hiçbir yerde yok."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN