10 büyükelçi kim? İstenmeyen büyükelçiler hangi ülkelerden? Osman Kavala hakkında ne dediler?

10 büyükelçi kim? İstenmeyen büyükelçiler hangi ülkelerden? Osman Kavala hakkında ne dediler?

Gezi Parkı ve 15 Temmuz davalarından tutuklu yargılanan Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapan Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçileri, diplomatik krize neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 büyükelçinin 'persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan edilerek sınır dışı edileceklerini söyledi. İşte, 10 büyükelçinin isimleri ve ülkeleri...

10 ülkenin Ankara büyükelçisi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına dair kaleme aldıkları bildiri nedeniyle gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunan 10 büyükelçi için "Talimatı Dışişleri Bakanımıza verdim, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz' dedim" ifadelerini kullandı.

10 BÜYÜKELÇİ KİM VE HANGİ ÜLKENİN?

Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak yapmış oldukları bildiriden dolayı uyarı alan 10 büyükelçinin isimleri belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edilmesi talimatını verdiği büyükelçilerin listesi şöyle:

Erling Skjonsberg / Norveç

Merjanne de Kwaasteniet / Hollanda

Herve Magro / Fransa

Wendy Hinton / Yeni Zelanda

David M. Satterfield / ABD

Jamal Khokhar / Kanada

Ari Maki / Finlandiya

Danny Annan / Danimarka

Staffan Herrström / İsveç

Jürgen Schulz / Almanya

10-buyukelci-6403.jpg

10 BÜYÜKELÇİ OSMAN KAVALA HAKKINDA NE DEDİ?

10 ülkenin Ankara büyükelçilerinden yapılan ortak açıklama şöyle:

"Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN