Adalet Bakanlığı'ndan müjde: Cimer yerine artık ALO Adalet hattı aranacak

Adalet Bakanlığı'ndan müjde: Cimer yerine artık ALO Adalet hattı aranacak

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yıllarca süren dava süreçlerini hızlandırmak ve vatandaşın mağduriyetini gidermek için 81 ilde alo adalet hattı kurulacağını duyurdu.

Türkiye'deki adalet sisteminin en büyük sorunlarından biri olan uzun dava süreçleri, yeni bir reformla çözüme kavuşacak. Mahkemelerdeki gecikme şikayetlerini yargının kendi içine taşıyacak olan bu yeni sistemle birlikte, dosya bekletme döneminin sona ermesi ve davaların makul sürede sonuçlandırılması hedefleniyor.

YARGIDA CİMER DEVRİ KAPANIYOR

Türkiye'deki adalet sisteminin en büyük sorunlarından biri olan uzun dava süreçleri, yeni bir reformla çözüme kavuşuyor. Bugüne kadar davası uzayan, aylarca duruşma günü alamayan veya dosyasının akıbetini öğrenemeyen vatandaşlar şikayetlerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden iletiyordu. Ancak Adalet Bakanlığı'nın başlattığı yeni çalışma ile bu şikayetler artık doğrudan adliyeye iletilecek.

ALO ADALET HATTI NE ZAMAN AÇILACAK?

Kurulacak olan özel telefon hattı sayesinde vatandaşlar, davalarındaki her türlü gecikmeyi birinci elden yetkili mercilere bildirebilecek. Sistemin devreye gireceği net tarih ve kullanılacak telefon numarası ise bakanlığın teknik altyapı çalışmalarını tamamlamasının ardından kamuoyuna duyurulacak.

whatsapp-image-2026-02-19-at-21-56-17.jpeg

YARGISAL VERİMLİLİK BÜROLARI KURULACAK

81 ildeki adliyelerde özel olarak oluşturulacak yargısal verimlilik büroları olacak. Alo adalet hattına düşen bir şikayet, doğrudan o ildeki Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Adli Yargı İlk Derece Adalet Komisyonu Başkanlıklarının ekranına düşecek. Şikayet alınan dosyada neden gecikme yaşandığı anında incelenecek. Bilirkişi raporu mu eksik, tebligat mı ulaşmadı yoksa personelden kaynaklı bir yavaşlama mı var, tüm bu aksaklıklar komisyon başkanları ve başsavcıların yönlendirmesiyle hızlıca tespit edilip giderilecek.

SIFIR GECİKMELİ YARGI DEVRİ BAŞLAYACAK

Adliye içindeki işleyişten, hakim ve savcıların koordinasyonundan doğrudan Hakimler ve Savcılar Kurulu sorumlu olacak. Ancak gecikmenin nedeni adli tıp kurumundan geç gelen bir rapor, personel eksikliği veya adliyenin fiziki yetersizliği gibi dış faktörlere dayanıyorsa, burada Adalet Bakanlığı devreye girerek gerekli personel takviyesini ve altyapı desteğini anında sağlayacak.

Mevcut sistemde CİMER'e yapılan bir mahkeme şikayeti önce Adalet Bakanlığına, oradan ilgili ilin başsavcılığına, oradan da şikayet edilen mahkemenin kalemine gönderilir ve aynı yoldan haftalar sonra matbu bir cevap dönerdi. Yani vatandaşın şikayeti, şikayet ettiği merciin insafına bırakılırdı.

Yeni sistem ile bu devir artık kapanacak.

Hattın ucundaki verimlilik büroları, doğrudan o hakimin veya savcının sicil amiri konumundaki Adalet Komisyonu Başkanına bağlı çalışacak. Yani şikayet artık hakimin veya kalemin kendisine değil, onu denetleyen üst kurula gidecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN