Adnan Oktar, yargılandığı davada 3 suçtan beraat etti

Adnan Oktar, yargılandığı davada 3 suçtan beraat etti

Adnan Oktar ve 19 sanık hakkında görülen davada, "resmi belgede sahtecilik", "resmi belgeyi bozmak ve yok etmek" ve "kaçakçılık" suçlarından beraat kararı verildi. Mahkeme, "nitelikli dolandırıcılık" ve "kara para aklama" suçlarının ayrı bir dosyada değerlendirilmesine hükmetti. Yargıtay ise Oktar’a verilen 8 bin 463 yıl hapis cezasını onadı.

İstinaf mahkemesinin bozma kararının ardından, Adnan Oktar ve beraberindeki 19 sanık hakkında “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgeyi bozmak ve yok etmek”, “kaçakçılık”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçları yönünden yeniden görülen davada mahkeme kararını açıkladı. Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Adnan Oktar’a yöneltilen “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgeyi bozmak ve yok etmek” ve “kaçakçılık” suçlarından beraat kararı verdi.

SANIKLAR HAKKINDA BERAAT VE AYRILAN DOSYALAR

Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, başka suçlardan hükümlü bulunan Adnan Oktar ve 14 sanık katılırken, bazı sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Mahkeme heyeti, Adnan Oktar, Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Ulviye Didem Ürer, Özkan Deniz, Fatma Ceyda Ertüzün, Murat Yeşiltuna ve Yeliz Aksoy’un “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgeyi bozmak ve yok etmek” ile “kaçakçılık” suçlarından ayrı ayrı beraatine hükmetti.

Sanık Ayşe Osma’nın “görevi kötüye kullanma” suçundan beraatine karar veren mahkeme, Çağlar Keşkek’in “kaçakçılık” ve “resmi belgede sahteciliğe yardım” suçlarından, Uğur Şahin’in ise “kaçakçılık” suçundan beraatini onadı.

Ancak heyet, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 17. maddesi gereği, kaçakçılık suçlarının başka suçlarla birlikte değerlendirilemeyeceğine hükmederek, sanıklara yöneltilen “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlarının bu dosyadan ayrılmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ: OKTAR’A 8.658 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Adnan Oktar ve örgütüne yönelik açılan 215 sanıklı dava, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Kasım 2022’de karara bağlanmıştı. Mahkeme heyeti, Adnan Oktar’ı “suç örgütü kurma ve yönetme”, “cinsel istismar”, “eğitim hakkının engellenmesi”, “eziyet”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “kişisel verilerin kaydedilmesi” suçlarından toplam 891 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Oktar, örgüt yöneticisi olarak diğer sanıkların işlediği suçlardan da sorumlu tutulmuş ve toplamda 8 bin 658 yıl hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Bu davada örgüt yöneticiliği suçundan yargılanan Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Ulviye Didem Ürer, Yeliz Sucu, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan ve Fatma Ceyda Ertüzün de Oktar gibi 8 bin 658 yıl hapis cezası almıştı.

Öte yandan 106 sanık “örgüt üyeliği” suçundan 4 yıl 6 ay, 8 sanık “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstinaf Mahkemesi’nin Bozma Kararı ve Yeniden Yargılama Süreci

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), bazı sanıklar hakkında “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgeyi bozmak ve yok etmek”, “kaçakçılık”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçları yönünden yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Bu nedenle bazı sanıkların dosyası ana davadan ayrılarak Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Yeniden yapılan yargılamada, bazı sanıklar beraat ederken, “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçları ayrı bir dosya kapsamında değerlendirilmeye alındı.

YARGITAY KARARI: OKTAR’IN CEZASI ONANDI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, davaya ilişkin temyiz incelemesini 10 Temmuz 2024’te tamamladı. Daire, Adnan Oktar’a “suç örgütü kurma ve yönetme”, “cinsel istismar”, “eğitim hakkının engellenmesi” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından verilen 8 bin 463 yıl 4 ay hapis cezasını onadı.

Ancak, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan verilen cezayı “dava yokluğu” gerekçesiyle bozdu.

Örgüt yöneticisi oldukları belirtilen Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan, Tarkan Yavaş, Alev Babuna, Ulviye Didem Ürer, Merve Büyükbayrak, Yeliz Aksoy, Sinem Hacer Tezyapar ve Aylin Atmaca hakkındaki hapis cezaları da Yargıtay tarafından onandı.

Adnan Oktar ve örgütüne yönelik yargı süreçleri devam ederken, bazı sanıklar hakkında beraat kararı verildi, bazı dosyalar ise ayrı davalar halinde ilerlemeye devam edecek. Nitelikli dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarına ilişkin yargılamalar ilerleyen süreçte başka dosyalar üzerinden sürdürülecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN