AFAD obruk haritasını güncelledi: 3 ilde toplam 741 obruk tespit edildi

AFAD obruk haritasını güncelledi: 3 ilde toplam 741 obruk tespit edildi

AFAD'ın Konya Kapalı Havzası'ndaki obruk oluşumlarını belirlemek amacıyla yürüttüğü çalışmalarda Konya, Karaman ve Aksaray'da 741 obruk tespit edildi. Envantere giren obrukların 704'ü Konya'da bulunurken, Karapınar 572 obrukla en fazla kayıt bulunan ilçe oldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yürüttüğü Obruk Duyarlılık Haritası projesinde saha çalışmaları tamamlandı. Çalışma kapsamında mevcut obrukların konumları belirlenirken, yeni oluşumların meydana gelebileceği bölgeler de incelendi.

Konya Kapalı Havzası'nda iklim değişikliği, kuraklık ve yer altı suyunun yoğun kullanımı gibi etkenlerle oluşan obruklara ilişkin çalışmada toplam 741 oluşum kayıt altına alındı. Bunların 704'ünün Konya'da, 29'unun Karaman'da, 8'inin ise Aksaray'da olduğu belirlendi.

KONYA'DAKİ OBRUKLARIN YARISINDAN FAZLASI KARAPINAR'DA

Konya'da tespit edilen 704 obruğun 390'ı kuyu tipi olarak sınıflandırıldı. Kent genelinde 14 ilçede obruk oluşumu belirlenirken, 572 kayıtla Karapınar ilk sırada yer aldı.

Envanter kayıtlarına göre Konya'daki ilk obruk 1972 yılında tespit edildi. Sonraki yıllarda sayılar kademeli olarak artarken, özellikle 2010 sonrasında daha fazla obruk kayda geçti.

Konya'da 2010'da 20, 2011'de 12, 2012'de 5, 2013'te 32, 2014'te 6, 2015'te 5, 2016'da 30, 2017'de 9 ve 2018'de 16 obruk oluştu.

2019'da 44 obrukla en yüksek yıllık kayıtlardan biri tutulurken, 2020'de 25, 2021'de 27, 2022'de 15, 2023'te 13, 2024'te 33, 2025'te 11 ve 2026'da 4 obruk kayıtlara geçti.

Envanterde oluşum tarihi belirlenemeyen 354 obruk da yer alıyor.

obruk-bir.webp

"741 OBRUĞUN TAMAMININ KOORDİNATLARI MEVCUT"

AFAD Konya İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, Konya Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmanın uzun süreli bir süreç olduğunu belirtti.

Obruklara yönelik ilk çalışmaların 2020-2023 döneminde yapıldığını, 2025 itibarıyla projenin ikinci aşamasına geçildiğini aktaran Körpeş, Konya Kapalı Havzası'nda toplam 741 obruk tespit edildiğini söyledi.

Körpeş, kayıt altındaki obrukların yaklaşık yarısının geçmişte, hatta 100 yıl kadar önce oluştuğunu belirterek, yakın dönemde meydana gelen obrukların sayısının ise yaklaşık 350 olduğunu ifade etti.

DRONLARLA DA ARAZİ TARAMASI YAPILIYOR

Çalışmalar kapsamında obrukların yerinde incelendiğini belirten Körpeş, jeoloji ve inşaat mühendislerinin arazi üzerinde ölçüm ve tarama yaptığını aktardı.

Bölgede dronlarla görüntüleme de gerçekleştirildiğini kaydeden Körpeş, bu yöntem sayesinde ihbar beklenmeden yeni oluşumların tespit edilebildiğini söyledi. Mevcut obrukların harita üzerinde işaretlenmesinin yanı sıra yeni obruk oluşma ihtimali bulunan bölgelerin de belirlendiğini ifade etti.

konya.jpg

HARİTA SÜREKLİ GÜNCELLENECEK

Obruk Duyarlılık Haritası'nın çalışmalar tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

Projede yalnızca obrukların konumları değil, kuyulardaki su seviyeleri, kuyu analizleri ve arazinin toprak katmanları gibi teknik veriler de değerlendiriliyor.

Körpeş, 741 obruğun tamamının koordinatlarının envanterde bulunduğunu, risk taşıdığı değerlendirilen alanların da harita üzerinde işaretlendiğini belirtti. Envanterin yeni oluşumlar ortaya çıktıkça güncellenmeye devam edeceği bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN