'Afet, hazırlanan sel risk haritasıyla örtüşüyor, sel felaketi tekrarlanabilir': İstanbul'da tehlike altındaki 10 ilçe

'Afet, hazırlanan sel risk haritasıyla örtüşüyor, sel felaketi tekrarlanabilir': İstanbul'da tehlike altındaki 10 ilçe

İstanbul Sarıyer'e bağlı Ayazağa'da 7 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından akademisyenler, kentin her iki yakasındaki 10 ilçede yer alan dere havzalarının benzer şiddetteki yağışlarda taşkın riski taşıdığını bildirdi.

İstanbul'da geçtiğimiz hafta etkili olan şiddetli sağanak yağış, Sarıyer ilçesinin Ayazağa semtinde dere yatağındaki yapılaşmanın da etkisiyle can ve mal kayıplarına yol açtı. Sel sularına kapılan 7 kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları ve dere yatağına inşa edilen yapıların yıkım işlemleri devam ediyor.

"AFET, HAZIRLANAN SEL RİSK HARİTASIYLA ÖRTÜŞÜYOR"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Ekmekcioğlu, yaşanan afetin, daha önce yapay zeka desteğiyle oluşturdukları sel risk haritasıyla uyum gösterdiğini belirtti.

Ayazağa'da meydana gelen hasara değinen Ekmekcioğlu, dere kenarlarındaki yapılaşma ile birlikte yukarı havzadan gelen akışların da ele alınması gerektiğini ifade etti.

Ekmekcioğlu, yaşanan felaketi sadece yağış miktarıyla açıklamanın mümkün olmadığını vurgulayarak, aynı miktardaki yağışın farklı havzalarda farklı sonuçlar doğurduğunu kaydetti.

Ayazağa'da dere yatağı ve doğal akış koridorları çevresindeki yapılaşmanın ayrıca önem taşıdığını vurgulayan Ekmekcioğlu, şöyle devam etti:

“Son olayın ardından dere yatağındaki bazı yapıların kaldırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması da bu konuyu gündeme getirdi. Dolayısıyla bu bölgelerdeki taşkınların etkisini açıklayabilmek için yalnızca yerel yağış miktarını değil, yukarı havzadan gelen akışları, dere kesitlerini ve yapılaşma koşullarını birlikte değerlendirmek gerekiyor.”

RİSK ALTINDAKİ 10 İLÇE VE DERE HAVZALARI

Olası şiddetli yağışlarda benzer taşkın risklerinin İstanbul'un diğer havzalarında da yaşanabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ekmekcioğlu, özellikle yoğun kentleşmenin yaşandığı ve doğal drenaj sistemlerinin bozulduğu şu alanlara işaret etti:

Avrupa Yakası: Kağıthane ve Alibeyköy dere sistemleri; Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy sınırlarından geçen Ayamama Deresi havzası ile Esenyurt ve Avcılar çevresindeki Haramidere havzası.

Anadolu Yakası: Kadıköy ve çevresini etkileyen Kurbağalıdere havzası ile Beykoz ilçesindeki dere vadileri.

Uzmanlar, dere yataklarındaki yapılaşma baskısının azaltılması ve havza bazlı drenaj önlemlerinin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN