AK Parti'den S-400 açıklaması: S-400 meselesi ile F-35 meselesinin zırnık kadar alakası yok

AK Parti'den S-400 açıklaması: S-400 meselesi ile F-35 meselesinin zırnık kadar alakası yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Türkiye'nin S-400 sistemlerini BAE'ye devrederek F-35 programına döneceği iddialarının spekülasyondan ibaret olduğunu belirterek, "S-400 meselesi ile F-35 meselesinin zırnık kadar alakası yok" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, son günlerde gündeme gelen "Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini Birleşik Arap Emirlikleri'ne devrederek F-35 programına geri döneceği" iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Katıldığı programda konuya ilişkin açıklama yapan Yalçın, ''Bir spekülasyon üzerinden bunları tartışmak şu an itibariyle bana çok makul gelmiyor" dedi.

Yalçın'ın söz konusu açıklaması şu şekilde:

"Çok uzun yıllardır, S-400'ün alındığı dönemlerde bile aynı şeyi söylüyordum. S-400'ler meselesinin F-35'ler meselesiyle zırnık kadar alakası yok. O dönem 'S-400'ler Türkiye'de olursa F-35'lerin açıklarını ortaya çıkarır' gibi bir argüman ortaya konulmuştu. Bu argümanın gerçekliğinin olmadığı bugün herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla meselenin tekrar tekrar getirilip aynı yere dayandırılması bende şöyle bir izlenim yaratıyor. Bir bahaneyi yeniden su yüzüne çıkarmak gibi bir sonuç. Bunun üzerinde Türkiye'nin şu an itibariyle doğrudan durmasının uygun olmadığını düşünüyorum. Yani S-400 meselesi, F-35 meselesi bugünden yarına karara bağlanacak meseleler değil. Şu da olabilir; bir başka ülkeye satışı gerçekten gündeme gelecek olursa, o zaman alıcı ülke başta olmak üzere, Rusya bir tarafta olmak üzere müzakereler yapılabilir. Ama bir spekülasyon üzerinden bunları tartışmak şu an itibariyle bana çok makul gelmiyor."

TRUMP'TAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Ankara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sonrasında yeniden gündeme gelen F-35 ve S-400 tartışmalarının odağı Trump'ın Türkiye'nin F-35 programına dönüşüne ilişkin farklı günlerde yaptığı çelişkili açıklamalar oldu. CAATSA yaptırımlarına ilişkin verilen mesajlar S-400'lerin geleceğine yönelik çeşitli iddiaları beraberinde getirdi.

RUSYA'DAN 'TEMAS HALİNDEYİZ' AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin S-400’leri üçüncü bir ülkeye devretmek için Rusya’dan izin isteyip istemediğine ilişkin soruya, konunun son derece hassas olduğunu belirterek Rusya’nın S-400 sistemlerinin geleceği konusunda Türk tarafıyla temas halinde olduğunu ve görüşmelerin süreceğini açıklamıştı.

FİDAN: YAKINDA BİR NETİCEYE ULAŞACAĞIZ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ''Amerika'da idari kararlarla alınabilecek konular da çok şükür sorun olmaktan çıktı. Ama yasayla bağlanmış bir iki tane konu var. CAATSA bunlardan biri. F-35 ile ilgili konu da bunlardan biri. Şimdi bu irade burada olduğu sürece iki liderde de biz bakanlıklar olarak bunları çözme konusunda da uygun adımları atıyoruz'' ifadeleriyle yakında bir neticeye ulaşacaklarını ifade etmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN