AK Partili Tunç'tan AİHM'in Kavala kararına tepki: Haksız ve hukuka aykırı

AK Partili Tunç'tan AİHM'in Kavala kararına tepki: Haksız ve hukuka aykırı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, 4 senedir Silivri'de tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala kararında "Türkiye'nin, mahkeme kararına uymadığına" ve Kavala'ya 7 bin 500 euro mahkeme masrafı ödenmesine ilişkin hükmünü değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, kararı "haksız ve hukuka aykırı" olarak nitelendirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Osman Kavala kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türk yargı makamlarının, AİHM'in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmiş olmalarına rağmen, "Türkiye'nin, mahkeme kararına uymadığına" yönelik AİHM Büyük Daire kararının, haksız ve hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden olduğunu kaydeden Tunç, üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken Türkiye'nin icra oranının yüzde 87,98 olduğunu, diğer kararların icra sürecinin ise devam ettiğini aktardı.

'AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NİN 46/1 MADDESİNE AYKIRI BİR KARAR'

Yılmaz Tunç, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"AİHM Büyük Daire gündeminde Kavala dosyasından çok önce derdest 22 dosya bulunmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi; AİHM’in tarafsızlığını ve güvenilirliğini zedeleyen bir durumdur. Kavala davası ile ilgili ihlal kararı yerine getirilmiş olup tutukluluğa ilişkin derdest dava hakkında AİHM'in ihlal kararı bulunmamaktadır. Bu nedenle AİHM Büyük Daire Kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46/1 maddesine aykırı bir karardır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN