Ankara Abisi Başkanı Yasin Oyanık tutuklandı

Ankara Abisi Başkanı Yasin Oyanık tutuklandı

Uşak merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 9 Ekim'de gözaltına alınan Ankara Abisi İyilik Derneği Başkanı Yasin Oyanık hakkında 13 Ekim'de tutuklama kararı verildi. Derneğin hesaplarına bazı bağışçılar tarafından gönderilen paraların kaynağına ilişkin suçlamalara dikkat çekilen açıklamada, Oyanık'ın iddiaları kabul etmediği bildirildi.

Ankara Abisi İyilik Derneği Başkanı Yasin Oyanık, Uşak merkezli yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Dernek ve Oyanık'ın avukatı Hüseyin Emre Dereli tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, soruşturmanın dernek hesaplarına gelen bazı bağışların kaynağına ilişkin iddialar üzerine yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre Oyanık, bazı bağışçıların dernek hesabına gönderdikleri paraların suç teşkil ettiği iddiasıyla 9 Ekim 2026'da gözaltına alındı. İfade işlemleri için Uşak'a sevk edilen Oyanık hakkında 13 Ekim'de “Malvarlığı Değerlerinin Meşru Bir Yolla Elde Edildiği Konusunda Kanaat Uyandırmak” suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.

Tutuklama kararının ardından dernek ve avukatı tarafından yapılan açıklamada, Oyanık'ın suçlamaları reddettiği ve derneğin mali kayıtlarıyla yardım faaliyetlerine ilişkin belgelerin birlikte incelenmesini istediği aktarıldı.

"TUTUKLAMA KARARI MAHKÛMİYET ANLAMINA GELMEZ"

Açıklamada, tutuklama kararının isnat edilen suçların işlendiğinin kesinleştiği anlamına gelmediği vurgulandı. Dernek ve avukatının açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Öncelikle; tutuklama kararı bir mahkûmiyet hükmü değildir ve isnat edilen suçların işlendiğinin kesinleştiği anlamına gelmez.”

Oyanık'ın suçlamaları kabul etmediği belirtilerek savunma ve itirazların soruşturma makamlarına sunulduğu ifade edildi.

"BAĞIŞLARIN KAYNAĞI İLE YÖNETİCİLERİN BİLGİSİ AYRI AYRI ARAŞTIRILMALI"

Dernek, soruşturmanın önemli bir bölümünün hesaplarına yapılan para transferlerinin kaynağına ilişkin iddialardan oluştuğunu bildirdi. Ancak bağışların kaynağı ile yöneticilerin bu kaynaklardan haberdar olup olmadıklarının birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Soruşturmanın önemli bir bölümü, dernek hesaplarına gelen bazı transferlerin kaynağına ilişkin iddialar oluşturmaktadır. Bu iddialar ile dernek yöneticilerinin söz konusu kaynağı bilerek ve suç amacıyla hareket edip etmediği, ayrı ayrı araştırılması gereken hususlardır.”

Harcanmayan bağışların dernek hesaplarında veya dernek adına kayıtlı varlıklarda bulunmasının da mali inceleme kapsamında olduğu belirtildi.

"BANKA HAREKETLERİ, FATURALAR VE YARDIM KAYITLARI İNCELENEBİLİR"

Ankara Abisi İyilik Derneği, gıda, giyim, eğitim, sağlık ve barınma alanlarında ihtiyaç sahiplerine destek sağlamak amacıyla faaliyet yürüttüğünü bildirdi. Çalışmaların bağışçıların katkıları ve gönüllülerin emeğiyle gerçekleştirildiği belirtilerek dernek faaliyetlerinin belgelere dayalı şekilde incelenebileceği ifade edildi.

Açıklamada, “Bu faaliyetlerin gerçekliği ve bağışların kullanımı; banka hareketleri, faturalar, yardım ve teslim kayıtları üzerinden incelenebilir” denildi.

Dernek, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için ilgili bilgi ve belgelerin yetkili makamlara sunulacağını vurguladı.

DERNEĞİN YARDIM FAALİYETLERİ DEVAM EDECEK Mİ?

Açıklamada, soruşturmanın derneğin yardım faaliyetlerini nasıl etkileyeceğine ilişkin belirsizliğe de değinildi. Faaliyetlerin sürdürülmesine yönelik değerlendirmenin olası adli tedbirlere bağlı olduğu belirtilerek dernek hakkında herhangi bir tedbir uygulanmaması durumunda çalışmaların devamının yönetim kurulunca ele alınacağı ifade edildi.

Dernek, faaliyetlerin durumu ve üyeleri ilgilendiren gelişmelerin resmî iletişim kanalları aracılığıyla duyurulacağını bildirdi.

BASIN VE SOSYAL MEDYAYA ÇAĞRI

Dernek ve avukatı, soruşturmanın devam ettiğini hatırlatarak basın kuruluşları ile sosyal medya kullanıcılarına da çağrıda bulundu. Henüz yargısal olarak kesinleşmemiş iddiaların hüküm gibi sunulmaması istenirken Oyanık, dernek çalışanları, gönüllüler ve bağışçıların itibarını etkileyebilecek paylaşımlarda doğrulanmış bilgilerin esas alınması gerektiği belirtildi.

Açıklama, “Türk yargısına olan güvenimiz tamdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleriyle tamamlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN