Ankara Abisi ve Cem Özkök olayı nedir? Sosyal medyayı sarsan 2 Milyar TL'lik iddiaya Cem Özkök ne dedi?

Ankara Abisi ve Cem Özkök olayı nedir? Sosyal medyayı sarsan 2 Milyar TL'lik iddiaya Cem Özkök ne dedi?

Sosyal medyada "Ankara Abisi" olarak bilinen Yasin Oyanık ve fenomen Cem Özkök hakkında, dernekler üzerinden 2 milyar TL'lik yasa dışı finans trafiği yönettikleri iddiasıyla Uşak'ta gizli bir soruşturma başlatıldı. Yasin Oyanık'ın gözaltına alındığı öne sürülürken, Cem Özkök hukuki sürecin selameti açısından sessiz kalacağını açıklayarak ticari hayatına odaklanacağını belirtti.

Sosyal medyada yürüttükleri yardım kampanyaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle geniş kitlelere ulaşan "Ankara Abisi" lakaplı Yasin Oyanık ile içerik üreticisi Cem Özkök ekseninde patlak veren iddialar, Türkiye'nin gündemine oturdu. Kurdukları dernek yapıları ve şahsi banka hesapları üzerinden yurt dışı bağlantılı devasa bir para trafiğini yönettikleri öne sürülen ikili hakkında adli sürecin başlatıldığı belirtiliyor. Yasin Oyanık'ın Uşak'ta gözaltına alındığı iddiaları hızla yayılırken, gözlerin çevrildiği Cem Özkök cephesinden ilk resmi açıklama geldi. Emniyet birimlerinin titizlikle incelediği olaydaki mevcut durumu ve iddiaların perde arkasını tüm ayrıntılarıyla derledik.

ANKARA ABİSİ VE CEM ÖZKÖK OLAYINDA KİM SUÇLANIYOR?

Kişi / Kurum

Olaydaki Rolü / Konumu

Mevcut Durum / İddia

Yasin Oyanık (Ankara Abisi)

Yardım kampanyası yürütücüsü

Uşak'ta gözaltına alındığı öne sürülüyor

Cem Özkök (Fenomen)

Sosyal medya içerik üreticisi / İşletmeci

Avukat tavsiyesiyle sessizlik kararı aldı

Soruşturma Konusu

2 Milyar TL'lik yasa dışı para transferi

Şahsi hesaplar ve derneklerin kullanılması

İddia Edilen Hedef

Yurt dışına kaçan yasa dışı yapılar

Resmi makamların detaylı açıklaması bekleniyor

ANKARA ABİSİ VE CEM ÖZKÖK OLAYI NEDİR?

Ankara Abisi Yasin Oyanık ve fenomen Cem Özkök olayı; sosyal medyadaki yardım faaliyetlerinin paravan olarak kullanılarak devasa bir kara para aklama veya finansman ağı kurulduğu iddialarına dayanmaktadır. Basına yansıyan iddialara göre, şüphelilerin kurduğu dernek yapıları ve kendi adlarına açılan şahsi banka hesapları üzerinden dönen para trafiğinin 2 milyar TL'yi aştığı belirtilmektedir.

1791707876853-image.webp

Söz konusu finansal kaynağın, bağış adı altında toplanıp toplanmadığı veya kaynağı belirsiz paraların sisteme sokularak yurt dışına kaçan yasa dışı organizasyonlara aktarılıp aktarılmadığı emniyetin siber suçlar ve mali şube birimleri tarafından araştırılmaktadır. Şu an için iddiaların resmiyet boyutu, MASAK raporları ve savcılık iddianamesiyle netlik kazanacak.

ANKARA ABİSİ YASİN OYANIK'A NE OLDU?

Ankara Abisi Yasin Oyanık'a ne oldu sorusu, sosyal medyada hızla yayılan "gözaltı" haberleriyle yeni bir boyut kazandı. İddialara göre Oyanık, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve "gizlilik" kararı bulunan bir adli soruşturma kapsamında kolluk kuvvetlerince gözaltına alındı. Operasyonun Uşak merkezli yürütülmesi, para transferlerinin veya dernek bağlantılarının bu bölgedeki bir ağ üzerinden yapılmış olabileceği ihtimalini güçlendirmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü veya Uşak Valiliği'nden henüz resmi bir doğrulama gelmese de, sürecin adli makamların kontrolünde olduğu ifade edilmekte.

12.jpg

13.jpg

CEM ÖZKÖK NE DEDİ?

Cem Özkök ne dedi araştırması yapan takipçiler, ünlü fenomenin Instagram hesabından yaptığı uzun açıklamaya kilitlendi. Oyanık'ın gözaltı haberlerinin ardından doğrudan hedef haline gelen Özkök, sürecin hukuki boyutuna dikkat çekerek detaylı bir savunma yapmaktan kaçındı.

Özkök'ün açıklamasındaki kilit noktalar şunlardır:

  • Hukuki Sessizlik: "Yasin'in ve avukatının bizzat isteği üzerine, şu aşamada konuyla ilgili hiçbir şekilde açıklama yapmamam istendi."

  • Şöhretten Uzaklaşma: "Ben artık ünlü olmak veya gündemde kalmak istemiyorum. Cemaatten dostlarla camide sohbet edeyim, işimde nasıl daha başarılı olurum bunları düşüneyim."

  • Ticari Dürüstlük Vurgusu: "Alnımın akıyla helal şekilde mücadele verdiğim işletmem için emek vermenin, vergisini veren bir vatandaş olmanın ve dürüstlüğümün gururunu yaşıyorum."

MİKRO BAĞIŞ YÖNTEMİ İLE MİLYARLAR GÖNDERİLİYOR

2 Milyar TL gibi devasa bir meblağın yasa dışı olarak sistem içinde dolaştırılması tek seferlik EFT/Havale işlemleriyle mümkün değildir. Kara para aklayan veya yasa dışı örgütleri finanse eden yapılar, genellikle "Şirinler (Smurfing)" yöntemini kullanır. Bu yöntemde büyük kara paralar, binlerce farklı hesaptan gönderilmiş "50 TL, 100 TL'lik küçük yardım bağışları" gibi gösterilerek dernek veya şahıs hesaplarına sokulur. Paranın kaynağı "yardım" maskesiyle yasallaştırılır (aklanır) ve ardından yurt dışındaki kripto cüzdanlara veya paravan şirketlere aktarılır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN