Ankara katliamı anmasına polisten sert müdahale: Ne yapacaksın, canlı bomba mı patlatacaksın?

10 Ekim Ankara Garı katliamında hayatını kaybedenleri anmak için düzenlenen etkinliğe gitmek isteyen kalabalığa polis müdahale etti. Polis, gözaltı işlemine tepki gösteren öğrencilerden birine, "Ne yapacaksın, canlı bomba mı patlatacaksın?" dedi.

Terör örgütü IŞİD'ın 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde düzenlenen 'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingine gerçekleştirdiği bombalı saldırının 7. yılında aynı noktada anma töreni yapıldı.

Katledilen 103 kişinin yakınları ve saldırıda yaralananlar, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Ankara Garı'nda katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü.

Aileler ve yaralılar, "10 Ekim'i unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları attı.

SAAT 10.04'TE SAYGI DURUŞU YAPILDI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek Partisi Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP, HDP ve TİP milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve meslek örgütü temsilcisi 10 Ekim anmasına katıldı.

Saldırıda katledilen 103 kişinin ismi okundu, kitle her ismin ardından hep bir ağızdan "Yaşıyor" diye bağırdı. Ardından katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04'te saygı duruşuna geçildi. Katliam sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını talep eden konuşmalar yapıldı.

ankara-gari-katliami-polis-mudahalesi-2.jpg

TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDILAR

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, polis çok sayıda kişinin gar önüne gelmesini engelledi. Ellerinde ailelerden ve STK temsilcilerinden oluşan bir listenin olduğunu belirten polisler, çok sayıda kişiyi engelledi.

O anlara ait görüntüleri gazeteci Fırat Fıstık Twitter hesabından paylaştı. Polis, basın kartı olmayan gazetecileri de "Gazeteci değilsiniz" diyerek engelledi. Anmaya katılmak isteyen 10'a yakın kişi gözaltına alındı. Polis bu kişileri ters kelepçe uyguladı.

Ulaştırma kavşağından girmesi engellenenlere ise biber gazı sıkıldı. Buradan uzaklaştırılan çoğu üniversite öğrencisi çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Polis, gözaltı alınmasına tepki gösteren öğrencilerden birine, "Ne yapacaksın, canlı bomba mı patlatacaksın?" dedi.

ankara-gari-katliami-polis-mudahalesi-4.jpg

POLİSİN MÜDAHALESİNE TEPKİ

Polisin anma öncesi tutumuna tepki gösteren 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, şunları söyledi:

"Polis müdahalesiyle, anmaya kim karar verir polis mi valilik mi karar verir noktasında açıkça ayrımcılığa uğradık. Polis müdahalesiyle karşı karşıya kalarak yirmiye yakın gözaltı oldu. Canı yanan insanlar anma yapmak isterken dışarıda arkadaşlarımızın darp edildiği bir süreçte gerçek anma yapmış olmuyoruz.

Biz sanki dün katliamlar yaşanmış gibi o duygudan kurtulamamış insanlar olarak her şeye katlanarak 84 aydır adım atamamın utancı içerisindeyiz. Biz tek başımıza yas tutmak istemiyoruz. Biz kimsesiz yas tutmak istemiyoruz. 10 Ekim katliamının mihenk taşı olduğunu bilen bizler olarak bu farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Biz adaletsizliğe ses çıkarıyoruz. Ankara katliamı kapsamında gelmeyecek adaletin kimseye gelmeyeceğini de söylüyoruz. Bizi bağışlayın. Yedi yıl sonra getirdiğimiz mücadelenin sizin kemiklerinizi sızlattığımız için bizi bağışlayın."

ankara-gari-katliami-polis-mudahalesi-1.jpg

"NEREYE GİDERSENİZ GİDİN ELİMİZ YAKANIZDA"

Katliamda oğlu Korkmaz Tetik'i kaybeden Zöhre Tetik polisin arama noktasındaki tutumuna tepki göstererek, "10 Ekim'de, burada anmaya müsaade etmeyen polis bizlerin alana gelmesini engelleyen sistem yıkılacaktı. Bu meydanda iki bomba patlatanlar da bizi bu meydana koymayanlar.

'Korkmaz'ın annesiyim' diyorum beş yerde arıyor. Sen benim oğlumu katlet sonra sadece anmak için alana 'parça parça' diyor. Ben anneyim. 'Seni arayacağım' diyor. Söz, 104 canıma söz biz katillerden hesap sorana kadar bu meydanlar dolacak. Nereye giderseniz gidin elimiz yakanızda" ifadelerini kaydetti.

ankara-gari-katliami-polis-mudahalesi-3.jpg

"10 EKİM'DE GELECEĞE DAİR UMUDUMUZ KANA BULANDI"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Bugün 10 Ekim. Her yıl adlarını saymaktan bıkmadan usanmadan bir araya geldiğimiz gün. Yedi yıl önce Türkiye'nin seçime gittiği süreçte Ankara'nın göbeğinde toplanacak milyonların barış demokrasi çığlığı çok önemliydi.

Yüz binlerce yürek Ankara'da tek yürek tek ses olduğunda bu ülkenin kaderini değiştiren bir irade ortaya koyacaktı. O nedenle iki canlı bombayla cesaretimiz, geleceğe dair umudumuz kana bulandı.

10 Ekim'i kana bulayanları, azmettirenleri gerçek bir yargılama gerçekleşene kadar asla unutmayacağız. Bugün yine seçime gidilen süreçte hiç kimse katliamlardan, bombalardan medet ummasın. Aklınızdan bile geçirmeyin" diye konuştu.

10 Ekim anıtının akıbetine ilişkin konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise, "10 Ekim'de acımızı yaşamamıza izin vermiyorlar. Canlarımızı anmaya izin vermiyorlar. Bu anıtın yeniden tasarlanması için yarışma gerçekleştirdik. Bu proje de valiliğin engeline uğradı. Valilik ağaçlara bile tahammül edemedi. Gençlik Parkı’na bir kısmını yerleştirdik" dedi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN