Ankara Niğde Otoyolu ücreti ne kadar, kaç km? İşte Ankara Niğde Otoyolu haritası

Ankara Niğde Otoyolu ücreti ne kadar, kaç km? İşte Ankara Niğde Otoyolu haritası

2020 yılı sonunda tamamı hizmete giren Ankara-Niğde Otoyolu ücretlerinde indirime gidildi. İki şehir arasındaki mesafeyi 2 saate düşüren otoyol geçişlerinde araç sınıflarına göre yüzde 20-40 arasında indirim uygulanacak. İşte, Niğde-Ankara Otoyolu teknik özellikleri...

Yurt genelinde 'Yap-İşlet-Devret' modeliyle otoyol yapımı sürüyor. Son olarak kullanıma açılan Ankara-Niğde Otoyolu, yoğun ilgi görüyor. Yarı yarıya zamandan tasarruf sağlayan otoyolun geçiş ücretlerinde değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararla 330 km'lik otoyol ücretlerinde indirime gidildi.

aw103549-06.jpg

ANKARA NİĞDE OTOYOLU GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

17 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak Ankara-Niğde Otoyolu indirimli yeni geçiş ücreti, araç sınıfı ve mesafeye göre en düşük 78,5 TL, en yüksek 243 TL olarak belirlendi.

Yakıt ve zaman tasarrufuyla ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını temin etmek adına, uygulama sözleşmesi hükümlerine uygun belirlenen geçiş ücretlerinde, araç sınıflarına göre değişen oranlarda indirim yapılarak belirlenmesinin yararlı olacağı değerlendirildi.

Bu doğrultuda Ankara-Niğde Otoyolu'nda geçiş ücretlerine araç sınıflarına göre yüzde 20 ila 40 indirim uygulandı.

indirim1.jpg

ANKARA NİĞDE OTOYOLU NE ZAMAN AÇILDI?

'Yap-İşlet-Devret' modeliyle yapılan Ankara-Niğde Otoyolu'nun Ankara-Acıkuyu kavşağı arasındaki 1. kesim ve Alayhan-Gölcük kavşakları arasındaki 3. kesim 4 Eylül 2020 tarihinde, 2. kesimi ise 16 Aralık 2020 günü hizmete girdi. Tamamen açılan Ankara-Niğde Otoyolu 2021 yılı itibarıyla hizmet vermeyi sürdürüyor.

Türkiye'nin 'akıllı otoyolu' olma özelliğine sahip olan Ankara-Niğde Otoyolu, yerli akıllı ulaşım sistemleriyle tek merkezden yönetiliyor ve bu sistemle yolda oluşabilecek tehlikeli durumlara karşı sürücüler uyarılıyor. Türkiye ekonomisine her sene 1 milyar 628 milyon TL katkı sağlayacak Ankara-Niğde Otoyolu yakıttan tasarruf sağlanmasına da yardımcı oluyor

ANKARA-NİĞDE OTOYOLU NEREDEN GEÇİYOR?

Edirne'den Şanlıurfa'ya kesintisiz ulaşım sağlayacak olan otoyol, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden başlıyor ve Niğde'nin Gölcük Köprülü Kavşağı'nda tamamlanarak mevcut otoyola bağlanıyor.

ANKARA NİĞDE OTOYOLU GÜZERGAH HARİTASI

ankara-nigde.jpg

ANKARA-NİĞDE OTOYOLU KAÇ KM?

Toplam uzunluğu 330 km olan otoyolun 275 km'sini otoyol, 55 km'sini de bağlantı yolu oluşturuyor. Otoyol bünyesinde 3 bin 566 metre uzunluğunda 5 viyadük, 2 bin 368 metre uzunluğunda 49 köprü, 4.bin 506 metrelik 75 üst geçit, 669 menfez, 19 köprülü kavşak ve 14 ücret toplama sistemi bulunuyor.

Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde Ankara ile Niğde arası 4 saat 14 dakikadan 2 saat 22 dakikaya düştü.

ANKARA NİĞDE OTOYOLU ÖZELLİKLERİ

Türkiye'nin en akıllı yolu olması ve akıllı ulaşım sisteminin yerli olarak tasarlanmasının yanı sıra daha pek çok önemli özellik de bulunuyor. Otoyol sayesinde 36 milyon 220 bin kişi/saatlik zaman tasarrufu sağlanıyor. Aynı zamanda yıllık 127 milyon 551 bin litre yakıt tasarrufu yapılıyor. Yakıt ve zaman tasarrufu ile ülke ekonomisine yıllık 1,6 milyar lira katkıda bulunuluyor. Aynı zamanda otoyol sayesinde yıllık karbon salınımı 318 milyon 240 bin kilogram azalıyor.

aw103549-01.jpg

Ankara-Niğde Otoyolu ülkemizde geliştirilen merkezi kontrol yazılımı ile akıllı hale geldi. Aynı zamanda olay algılama yazımıyla entegre şekilde çalışacak olan sistemdeki tüm veriler toplanıyor ve yapay zeka ve makine öğrenimi sistemleriyle derleniyor. Bu sayede otoyolda oluşabilecek kaza, tehlikeli durum ya da trafik gibi durumlar halinde operatörler ve sürücüler uyarılıyor.

Sistem kapsamında Ankara-Niğde Otoyolu bünyesinde 3 omurga halinde 1,3 milyon 1,3 milyon metrelik fiber optik kablo altyapısı, 500 trafik sensörü, 9 meteorolojik ölçüm istasyonu, 208 olay algılama kamerası, 335 akıllı ulaşım saha yönetim ünitesi ve 687 dijital ortam sunucusu kurulumu gerçekleştirildi.

TÜRKİYE'DEKİ OTOYOLLARIN HARİTASI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN