Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in İran'a yönelik operasyonları sürerken, savaşın lojistik boyutuna dair Türkiye'yi yakından ilgilendiren iddialar Ankara'da yeni bir tartışma başlattı. ABD'nin (Trump yönetiminin), yakıt ikmali yapan dev tanker uçaklarını güvenli bölgede tutmak amacıyla Türk askeri üslerini kullanmayı talep ettiği yönündeki haberlerin hemen ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan "askeri araç ve gereçlerin transit geçişine ve ticaretine dair" kararname dikkatleri çekti.
Bağdat ile Erbil anlaştı: Petrol Türkiye üzerinden akacak
Zamanlaması itibarıyla sosyal medyada ve siyasi kulislerde "ABD'nin talebine yönelik bir adım" olarak yorumlanan bu gelişmeye ilk sert tepki Saadet Partisi cephesinden geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, resmi X (eski Twitter) hesabı üzerinden videolu bir mesaj yayınlayarak hükümete kritik sorular yöneltti.

"1 MART TEZKERESİNDE OLDUĞU GİBİ ÜSLER AMERİKAN HİZMETİNE Mİ AÇILACAK?"
Açıklamasında Batılı ülkelerin Trump'ın "Hürmüz Boğazı" çağrısına mesafeli durduğuna işaret eden Arıkan, bölgenin hiç olmadığı kadar sıkışık bir dönemden geçtiğini belirtti. Yayımlanan kararnamenin akıllara "tehlikeli sorular" getirdiğini vurgulayan Arıkan, şu ifadeleri kullandı:
"Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın imzasıyla askeri araç ve gereçlerin transit geçişine ve ticaretine dair bir kararname yayımlandı. Tam bu esnada Trump yönetiminin İran'a karşı kullanılmak üzere Türkiye'den üs talep ettiğine dair iddialar duyuyoruz. Türkiye, İran'a karşı yürütülen bu savaşta İsrail'e lojistik sağlayan bir ülke mi olacak? Irak işgali sürecinde olduğu gibi 1 Mart Irak tezkeresi kabul edilmemesine rağmen üsler Amerikan hizmetine açılmış, 4990 sorti yapılmıştı. Yoksa yine aynısı mı yaşanacak?"
Kararnamenin hedefinin sadece Orta Doğu olmayabileceğine de değinen Arıkan, "Bu kararname Ukrayna ile ilgiliyse bu durumda Karadeniz'deki göreceli istikrarlı durum bundan nasıl etkilenecek? Bu kararname neyin nesidir? Neden, hangi amaçla gündeme getirilmiştir?" sorularını yönelterek yetkililerden şüpheye yer bırakmayacak acil bir açıklama talep etti.
"YEDİ SÜLALENİZ SECDEDEN KALKMASA VEBALİNİ ÖDEYEMEZSİNİZ"
Türk milletinin 1 Mart 2003 sürecinde olduğu gibi bugün de Türkiye'nin böyle bir tuzağa sürüklenmesine razı olmadığını belirten Saadet Partisi lideri, mesajını Milli Görüş Lideri merhum Necmettin Erbakan'ın tarihi bir uyarısını alıntılayarak tamamladı:
"Şimdi biz Saadet Partisi olarak uyarıyoruz. Aynen Erbakan hocamızın cümleleriyle uyarıyoruz: Eğer bütün bu gelişmeler İran'a dönük bir sürecin parçasıysa ve Türkiye ile İran'ın karşı karşıya getirilmesi tuzağına düşerseniz, yedi sülaleniz alnını secdeden kaldırmasa bunun vebalini ödeyemezsiniz."
