Askerlik 9 ay mı olacak? Tek tip askerlik nasıl olacak? Hulisi Akar ne dedi?

Askerlik 9 ay mı olacak? Tek tip askerlik nasıl olacak? Hulisi Akar ne dedi?

Tek tip Askerlik açıklaması Milli Savunma Bakanı Akar'dan geldi. Bu açıklamadan sonra 'Askerlik 9 ay mı olacak?' sorusu gündemde. Askerlikle ilgi düşünülen yeni düzenlemede tek tip askerliğin nasıl olacağı merak edilirken Hulisi Akar 'Askerliği daha tutarlı bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor' dedi. Tek tip askerlikle ilgili son dakika haberlerini ve yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını yazımızdan takip edebilirsiniz.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tek tip askerlik ile ilgili dün akşam saatlerinde açıklama yaptı. Peki Tek tip askerlik nasıl olacak? Hulisi Akar askerlikle ilgili ne dedi? Askerlik 9 ay mı olacak? Yeni askerlik sistemi nasıl işleyecek? Akar'ın açıklamalarından sonra vatandaşların merak ettiği tüm detayları ve son dakika haberlerini yazımızda derledik. 

HULİSİ AKAR NE DEDİ? 

1 Kasım akşamı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan tek tip askerlik açıklaması geldi. Akar açıklamasında tek tip askerliğe ilişkin "Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 - 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor." dedi.

18-11/02/yeni-askerlik-sistemi.jpg

TEK TİP ASKERLİK NASIL OLACAK? 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tek tip askerliğe ilişkin açıklama yaptı. Akar komisyonda sorulan bir soru üzerine bu güne kadar olan kısa dönem askerlik, uzun dönem askerlik, bedelli askerlik vb çeşitlerin kaldırılmasının düşünüldüğünü belirtip askerlikte belli bir zeminin sağlanılmasına çalışıldığını söyledi.

Yeni askerlik sistemi tek tip askerliğe ilişkin Akar:  "Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 - 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor. Daimi olacak ikide bir bedelli mi olacak, geliyor mu, çıktı mı ? Bu öngürülebilir, herkes bilecek ki bu budur. En iyisi en rahatı, her erkek askerlik görevini yapar deyip kapatmak, ama olmuyor. Ekonomik, siyasi, bireysel, modern hayatın getirdiği mecburiyetten dolayı çözüme gidiliyor. Kendi içinde tutarlı hale getirmek herkesin hesabını, kitabını, eğitimini işçiliğini buna göre getirsin." diye konuştu.

ASKERLİK 9 AY MI OLACAK? 

Hulisi Akar yeni askerlik sisteminde 'askerlik 9 ay mı olacak?' sorusuna açıklık getirmedi. Vatandaşlar şu an 6 ay olan kısa dönemli askerliğin ve 12 ay olan uzun dönem askerliğin yerine kısa ve uzun dönemin kaldırılıp 9 ay askerliğin gelip gelmeyeceğini merak ediyor. ama şu ana kadar bu konu ile ilgili yetkililerden bir açıklama yapılmadı. 

18-11/02/askerlik-9-ay-mi-olacak.jpg

İBRAHİM KALIN 'ASKERLİK 9 AY MI OLACAK?' SORUSUNA NE DEDİ?

Tek tip askerlik konusunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 4 Ekim tarihinde bir açıklama gelmişti. İbrahim Kalın Tek tip askerlik hakkında yöneltilen sorulara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüzde 50 civarında profesyonelleştiğini ifade etti. Sözcü Kalın, nihai olarak da gelinmek istenen noktanın profesyonel ordu olduğunu aktardı. İşte, İbrahim Kalın tarafından tek tip askerlik hakkında yapılan o açıklama;

"Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı? Askerlik 9 ay mı olacak? " sorusuna Kalın:

"Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak." karşılığını verdi.

Kalın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kapasitesini artırırken, öbür tarafta özellikle insani kapasite noktasında herhangi bir ihtiyaç ya da zafiyet içerisinde olmaması gerektiğine işaret ederek, bu dengeyi gözeten bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN