Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme: 'Gizli tanık yurt dışına kaçtı'

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme: 'Gizli tanık yurt dışına kaçtı'

Suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan aleyhinde 19 sayfa ifade veren gizli tanığa ulaşılamadı. Can güvenliğinden endişe duyulduğu belirtilen gizli tanığın yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü.

Ayhan Bora Kaplan aleyhinde ifade verip kayıtlara "M7Ü3H9F8C4" olarak geçen gizli tanığın kaybolduğu iddia edildi. Gizli tanık M7'nin, bu nedenle son duruşmada dinlenemediği, öte yandan Kaplan'ın avukatı ile İzmir'de görüşen polislerin "gizli tanığın ismini" verdiği öne sürüldü. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu nedenle müfettiş görevlendirdiği ileri sürüldü.

Ayhan Bora Kaplan'ın arasında bulunduğu 28'i tutuklu 61 sanık hakkında açılan davanın duruşması geçen hafta görülmüştü. Mahkeme, duruşma sonunda sekiz sanığın tahliyesine karar vermişti.

Ancak duruşma sonunda gizli tanık krizi yaşandı. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre mahkeme başkanı, gizli tanık "M7Ü3H9F8C4"ün soruşturma aşamasındaki beyanlarıyla yetineceklerini bildirdi. Başkan, buna gerekçe olarak savcılığın gönderdiği yazıda dinlenmek üzere duruşmada hazır edilemeyeceğini ve gizli tanığa ulaşılamadığını bildirdiğini aktardı. Kaplan ise "Biz soru soramayacak mıyız" diyerek tepki gösterdi.

GİZLİ TANIK KAÇTI MI?

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, gizli tanık ortadan kayboldu. Ne savcılık ne de polis, yaptığı araştırmada gizli tanığa ulaşabildi. Fizli tanığın, can güvenliğinden endişe duyduğu için "kaçtığı" ve halen yurt dışında olduğu iddia ediliyor.

İZMİR’DEKİ GÖRÜŞMEDE 'GİZLİ TANIĞIN İSMİ VERİLDİ' İDDİASI

Sabah gazetesi, Ayhan Bora Kaplan'a operasyon yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı dört polisin, müdürlerinin talimatıyla İzmir'e giderek Kaplan’ın avukatıyla görüştüğünü yazmıştı. DW Türkçe'nin görüştüğü güvenlik kaynakları ise bu görüşmede polislerin Kaplan'ın avukatına gizli tanığın adını söylediğini iddia etti.

'SOYLU'NUN SES KAYDI KAPLAN'DA'

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Bora Kaplan, Türkiye'nin gündemine 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TRT Genel Müdürlüğü önünde adamlarıyla birlikte verdiği silahla pozla gündeme geldi. Kaplan'ı TRT önüne çağıran ise dönemin Çalışma Bakanı Süleyman Soylu oldu. Eski bakan Soylu, kuzeni Sadık Soylu'nun telefonuyla Kaplan ile görüşmüş ve TRT'ye çağırmıştı.

Kaplan, mahkemedeki savunmasında fotoğraftaki silahların kaynağına ilişkin soru üzerine, "Benim devlet birimlerini suçlamamı bekliyorlar. Efendim benim bu soruya burada cevap verme ihtimalim yok. Özel olarak size birebir söyleyebilirim" dedi. Soylu, TRT Genel Müdürlüğü'nün önüne Cumhurbaşkanının çağrısıyla geldiğini, fotoğrafı da anı olarak çektirdiğini iddia etmişti.

'TELEFONU, VERDİĞİ ŞİFREYLE AÇILMADI'

8 yıl önce yaşanan bu olayla ilgili dikkat çeken başka iddialar da var. Buna göre, Kaplan o dönem Süleyman Soylu ile yaptığı telefon görüşmesini telefonuna kaydetti ve yakın çevresine "Kaydı bende var" dedi. Kaplan'ın, gözaltına alındığında telefonunun şifresini polise vermediği de belirtildi. Kaplan'ın, yargılama aşamasında bir şifreyi mahkeme başkanına ilettiği ileri sürülüyor. Emniyetten getirilen telefona şifre ile girildi ancak telefon açılmadı. Bu nedenle telefon üç saatliğine kilitlendi.

'SADIK SOYLU İLE TANIŞTIRAN İSİM, BARIŞ KURT'

Diğer yandan Sadık Soylu ile Kaplan'ın tanıştıran kişinin ise halen suç örgütü davasında yargılanan Barış Kurt'un olduğu öğrenildi. Mimarlık şirketi bulunan Kurt, bir dönem Çankaya Belediye Meclis Üyeliği ve AKP Ankara İl Yöneticiliği yaptı.

'SORGUDAN ÖNCE FLAŞ BELLEK SORULDU'

Bu arada gözaltına alındığında sorgudan önce mülakat yapılan Kaplan'a özellikle bir flaş bellek sorulduğu öğrenildi. Bu bellek içerisinde bazı bürokratlar ve emniyetçiler ile ilgili bilgiler olabileceği tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN