Babacan'dan 'üretici fiyat endeksi' yorumu: Bir süre sonra o da fiyatlara yansıyacak

Babacan'dan 'üretici fiyat endeksi' yorumu: Bir süre sonra o da fiyatlara yansıyacak

DEVA Partisi lideri Babacan, Ankara'da vatandaşlarla sohbeti esnasında tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki farka değinerek "Üretici fiyatındaki enflasyon, bir süre sonra tüketici fiyatlarına yansıyacak. Döviz kuru çok hızlı artınca önce maliyetler artıyor. Tamamen istikrarsızlıktan kaynaklanıyor" diye konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşlarla çay içerek sohbet eden DEVA lideri, tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki farkı "Üretimdeki fiyatlar, tüketici fiyatlarına bir süre sonra yansıyor. Üretici fiyatındaki enflasyon, bir süre sonra tüketici fiyatlarına yansıyacak. Döviz kuru çok hızlı artınca önce maliyetler artıyor. Tamamen istikrarsızlıktan kaynaklanıyor" dedi.

'DÜRÜST VE EHİL İNSANLARIN YÖNETİMDE OLMASI ÖNEMLİ'

Bir vatandaşın "Sayın başkanım, düzelmesi mümkün değil" sözlerini Babacan şöyle yanıtladı:

"2001 krizi berbat değil miydi? 20 banka batmamış mıydı? Gecelik faizler yüzde 7500’lere çıkmamış mıydı? Nasıl düzelttik? Yunanistan’ın eski başbakanı Papandreu başbakanken ‘Size yardım edelim, finansal destek verelim’ dedik. Güçlüydük. 2008-2009’da bütün dünya kırılırken Türkiye ayaktaydı. O krizden güçlenerek çıktık. Mesele dürüst ve ehil insanların yönetimde olması."

'ÜRETİM MALİYETİNİN KÖKÜNDE KUR VAR'

Babacan, hayat pahalılığı hakkında "Fiyatların korkunç artması asıl problem" diyerek "Onun asıl sebebi de döviz kuru. Şu anda hükûmet döviz kurunun kontrolünü elinden kaçırdı. Üretim maliyetlerinin kökünde kur var" ifadelerini kullandı.

Bir vatandaşın “İktidar olduğunuz dönemde tüketici ile üretici fiyatları arasındaki uçurum çok azdı” sözlerine ise DEVA lideri, “Enflasyon zaten tek haneye düşmüştü. Uzun yıllar tek hane gitti” diye karşılık verdi.

'HER ŞEY İSTİKRARSIZLIKTAN'

Babacan, tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki farkı ise şöyle açıkladı:

"Karşıdaki perdeci arkadaşı düşünelim. Üretici fiyatı, perdeyi aldığı fabrikanın fiyatı. Tüketici fiyatı da bu perdeyi sattığı fiyat. Eğer borcu varsa elindeki malı eski fiyata satmaya devam ediyor. Yapacak bir şeyi yok. Üretimdeki fiyatlar, tüketici fiyatlarına bir süre sonra yansıyor. Üretici fiyatındaki enflasyon, bir süre sonra tüketici fiyatlarına yansıyacak. Döviz kuru çok hızlı artınca önce maliyetler artıyor. Tamamen istikrarsızlıktan kaynaklanıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN