Küresel dengelerin yeniden şekillendiği bir dönemde, Türkiye'de iktidar ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) dış politikada bir eksen kayması sinyali geldi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Moskova'ya giderek Rusya ve Çin ile yeni bir ittifak kurulması yönündeki tekliflerini Rus yetkililere iletti. Rus Vedomosti gazetesine konuşan Topsakal, partisinin 2028 seçimlerinde AK Parti ile ittifaka devam etmek için bakanlık koltuğu değil, "Rusya ve Çin ile işbirliği programının kabul edilmesini" şart koştuğunu açıkladı. Topsakal'ın geçmişteki "Pan-Türkizm" politikalarını "romantik ve güncelliğini yitirmiş" olarak nitelendirmesi dikkat çekti.
Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Vedomosti'ye bir röportaj veren MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin "ABD-İsrail koalisyonuna karşı Türkiye, Rusya ve Çin'in (TRÇ) ittifak kurması" vizyonunu anlatmak üzere Moskova'da temaslarda bulunduğunu açıkladı.
"BAHÇELİ'NİN TALİMATIYLA MOSKOVA'DAYIM"
Ziyaretinin amacını Rus gazetecilere anlatan Topsakal, MHP'nin geleneksel olarak Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşarak Avrasya güçleriyle yakınlaşmasını savunduğunu belirtti.
Topsakal, "Türkiye'nin Rusya ve Çin ile ittifak kurması gerektiğine ilişkin girişimimizi iletmek amacıyla, Sayın Devlet Bahçeli bana Moskova'ya gelme; buradaki siyasi partiler, bürokratlar ve entelektüellerle görüşerek bu girişimin içeriğini ayrıntılı şekilde anlatma görevi verdi" ifadelerini kullandı. Kurulacak böylesi bir "TRÇ" ittifakının sadece güvenlik değil, ekonomik olarak da önemli bir güç olacağını belirten Topsakal, bu üç ülkenin küresel GSYİH'nin yüzde 20'sini oluşturduğuna dikkat çekti.
MHP'nin vizyonuna göre; Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) arasında bir "sinerji" ve entegrasyon sağlanması hedefleniyor.

2028 SEÇİMLERİ İÇİN "DOĞU'YA DÖNÜŞ" ŞARTI
Röportajın öne çıkan kısımlarından biri ise Türkiye'nin iç siyasetine yönelikti. Topsakal, MHP'nin Cumhur İttifakı'ndaki rolüne ve geleceğine dair bir şartı dile getirdi.
Vedomosti'nin aktardığına göre Topsakal; MHP'nin 2028 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi AK Parti ile koalisyonu sürdürmesinin yazılı olmayan şartının "bakanlık koltukları değil, Rusya ve Çin ile işbirliği programının (iktidar tarafından) kabul edilmesi" olduğunu iddia etti.
"BOZKURT BİR ALT KÜLTÜRDÜ, ESKİ PAN-TÜRKİZM ARTIK ROMANTİK"
Haberde, MHP'nin geçmişteki "Pan-Türkist" (Turancı) çizgisinden uzaklaştığı ifade edildi. 1970'lerdeki Soğuk Savaş dinamikleri içinde şekillenen hareketin geçirdiği evrimi anlatan Topsakal, özeleştirilerde bulundu.
Geçmişteki MHP çizgisinde "pek çok hata" gördüğünü belirten Topsakal, eski Pan-Türkizm anlayışını "romantik" ve "güncelliğini yitirmiş" olarak nitelendirdi. Ülkücü hareketin sembolü olan "Bozkurt" (Bozkurtlar) yapılanmasının bir organizasyondan ziyade "daha çok bir alt kültür" olduğunu savunan Topsakal, partisinin bu imajdan uzaklaşmak için sembollerinden bile feragat ettiğini belirtti.
"RUSYA'NIN SINIRLARINA SAYGILIYIZ"
1990'lı yıllarda Rusya'daki Türk halklarının "kurtuluşunu" savunan MHP'nin bugünkü çizgisinin tamamen değiştiğini belirten Topsakal, şu anki politikalarının eski Sovyet coğrafyasında "Rus Dünyası" ile "Türk Dünyası" arasında bir sinerji yaratmak olduğunu vurguladı.
Topsakal, MHP'nin ve lideri Bahçeli'nin artık Rusya'daki Türk kökenli halkları "Rusya vatandaşı" olarak gördüğünü, herhangi bir ayrılıkçı talebi desteklemediklerini ve Rusya'nın "uluslararası kabul görmüş sınırlarının korunmasından" yana olduklarını ifade etti.
