Bakanlar Kurulu: Bedelli askerlik çıkacak mı? Bedelli askerlik hakkında kim ne dedi?

Bakanlar Kurulu: Bedelli askerlik çıkacak mı? Bedelli askerlik hakkında kim ne dedi?

Bakanlar Kurulu'nda Bedelli askerlik ile ilgili ne dendi? Bedelli askerlik çıkacak mı? Bedelli askerlik hakkında kim ne dedi?Binlerce asker adayı Bedelli askerlik hakkında söylenen her söze dikkat kesilmiş durumda. Seçimlerden önce Bakanlar Kurulu Bedelli Askerlik çıkarır mı? son günlerde gündemden düşmedi. Bedelli askerlik ile ilgili Başbakan, Cumhurbaşkanı ve ya farklı politikacılar ne dedi? Bedelli askerlik hakkında merak edilen ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

Haberimizde Bakanlar Kurulu Bedelli askerlik için nededi, Bedelli askerlikte son durum ne? gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz. Binlerce asker adayı bedelli askerlik bekleyişinde. Askerlik görevini henüz yerine getirmemiş olanlar ve aileleri bedelli askerlik hakkında tüm ayrıntıları google gibi arama motorlarında araştırıyor. Hükümet kanadından üst üste Bedelli askerlik açıklamaları geldikçe asker adaylarının umudu da artıyor. Bakanlar Kurulu'nda bedelli askerlik görüşülecek mi merak edilirken vatandaşların gözü kulağı yapılan açıklamalarda.  Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamadan sonra bedelli askerlik bekleyişi tavan yaptı. 

2018'de Bedelli askerlik çıkacak mı? sorusu vatandaşın gündeminde. AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda Bedelli askerlikle konuşuldu. Politikacılar ve Bakanlar Kurulu Bedelli Askerlik ile ilgili neler dedi? Asker adayları tarafından merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bedelli askerlik ile ilgili yaptığı açıklama bedelli beklentilerine son noktayı koydu. Cumhurbaşkanı erken seçimle birlikte bedelli beklentisinin arttığı yönündeki sözler üzerine "Böyle bir gündemde doğru bulmam" demişti. Başbakan Yıldırım ise önceki gün katıldığı programda "Hükümetimiz mutlaka bu konuyu değerlendirecektir" ifadesini kullandı. Arka arkaya gelen bu açıklamalar bedelli beklentisini artırdı.

18-04/30/bedelli-askerlik-1.jpg

CUMHURBAŞKANI: BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLDİKTEN SONRA…

Gazetecilerin soruları üzerine bedelli askerliğin hükümetin gündeminde olmadığının altını çizen Erdoğan, “Bedelli askerlik şu anda hükümetimizin gündeminde değil. Hele hele bir tarafta Afrin, bir tarafta Fırat Kalkanı harekatı olduğu bir dönemde bunu gündemimize almak şehitlerimize, gazilerimize karşı bir saygısızlık olur. Bu işlerin istismarını yapanlar da olur. İnşallah başkanlık sistemine geçiş hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır. Ona göre atılması gereken bir adım varsa atılır. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

MAHİR ÜNAL: GÜNDEMİMİZDE YOK

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakan Yıldırım'ın yaptığı bedelli askerlik açıklamasının hatırlatılarak, ‘Bedelli askerlik düzenlemesi beklemeli miyiz' sorusuna, “Dün Başbakanımıza bu konuda kişisel görüşünü sordu arkadaşlar; Başbakanımız da ‘bu konuda benim düşüncem müsbet' dedi. Yani Başbakanımız, bizim gündemimizde bir düzenleme, çalışma var gibi bir ifade kullanmadı.Yani kişisel fikrini beyan etti. Peki bizim gündemimizde böyle bir düzenleme var mı? Şu anda bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili bir düzenleme yok.” şeklinde cevap verdi.

AYTUN ÇIRAY: BEDELLER MAAŞ OLARAK VERİLSİN

İYİ Parti Genel Sekreteri, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bedelli askerlikle ilgili yaptığı açıklamada ilginç bir öneride bulundu. Çıray, bedelli askerliğe karşı çıkmıyacaklarını, ancak toplanan paraların fiili askerlik yapan gençlerimize maaş olarak verilmesini istedi. İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, bedelli askerlikle ilgili sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada ilginç bir teklifte bulundu.

“Bizim bir önerimiz var” diyen Çıray, “Mazeretleri nedeni ile bedelli askerlik yapmak isteyen gençlerimiz için karar çıksın. Ancak bedelli askerlik yapacak gençlerimizden toplanan paralar, fiili askerlik yapan gençlerimize maaş olarak verilsin” dedi.

18-04/30/bedelli-askerlik.jpg

10 KEZ 'BEDELLİ ASKERLİK' ÇIKTI

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için farklı zamanlarda 10 kez çıkartılan bedelli askerlikten, bugüne kadar yaklaşık 400 bin kişi yararlandı. İlk olarak 1987’de kartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalandı. 1992’de yeniden gündeme gelen bedelli askerlikten ise 35 bin 111 kişi faydalandı. Bu rakam 1999’da 72 bin 290; 2011’de 69 bin 073; en son 2014’te 203 bin 824 kişiye ulaştı. 2011’de uygulamadan 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014’te 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

Daha önceki uygulamaya bakılarak, çıkması beklenen bedelli askerlik kanunun da 1 Ocak 1992 ve öncesinde doğan vatandaşları kapsayacağı yorumu yapıldı. Ancak yaş sınırı ile ödenecek paranın miktarı yasa ile belirlenecek.

"YAŞ 25 BEDEL 15"

Başbakan Yıldırım’ın “bedelli askerlik” açıklamasının ardından uzun bir süredir, bedelli askerliğin çıkması için sosyal medyadan kampanya düzenleyen grupların paylaşımları da arttı. Bedelli askerlik dün de en çok konuşulan konular arasında yer almayı sürdürdü. Sosyal medyada bedelliyle ilgili yorumlarda 25 yaş sınırı ve 15 bin lira tutar beklentisini yansıtan “Yaş 25, bedel 15” sloganı öne çıktı.

"BAŞBAKAN KİŞİSEL FİKİRİNİ BEYAN ETTİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakan Yıldırım’ın yaptığı bedelli askerlik açıklamasının hatırlatılarak, ‘Bedelli askerlik düzenlemesi beklemeli miyiz’ sorusuna, “Dün Başbakanımıza bu konuda kişisel görüşünü sordu arkadaşlar; Başbakanımız da ‘bu konuda benim düşüncem müsbet’ dedi. Yani Başbakanımız, bizim gündemimizde bir düzenleme, çalışma var gibi bir ifade kullanmadı.Yani kişisel fikrini beyan etti. Peki bizim gündemimizde böyle bir düzenleme var mı? Şu anda bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili bir düzenleme yok.” şeklinde cevap verdi.

EN SON NE ZAMAN BEDELLİ ASKERLİK ÇIKTI?

Bedelli askerlik ülkemizde en son 2014 yılında hayata geçirilmiştir. İlk olarak 35.000 TL ödeme miktarı ile gündeme gelen bedelli askerlik uygulaması, daha sonra yapılan çalışma ve görüşmeler ile 18.000 TL’ye düşürülmüştür. Yaş sınırında da yapılan değişiklikler ile daha fazla insanın faydalanması mümkün olmuştur. Daha önce de 2011'de bedelli askerlik çıkmış ve bedel 30 bin lira olarak belirlenmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN