Bakanlık Komisyonu acı tabloyu ortaya koydu: Evlilik adı altında istismar yayılıyor

Bakanlık Komisyonu acı tabloyu ortaya koydu: Evlilik adı altında istismar yayılıyor

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşından itibaren sistematik istismara maruz kaldığının ortaya çıkmasının ardından kurulan TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda, erken yaşta istismara maruz kalan çocukların durumu tartışıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürü Ustaoğlu, erken yaşta zorla evlendirilen çocukların yoğunlukta olduğu il sayısının 19’dan 23’e yükseldiğini bildirdi. Bu illerde 13 bin 839 çocuk evlendirildi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşından itibaren sistematik istismara maruz kaldığının ortaya çıkmasının ardından kurulan TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda, erken yaşta istismara maruz kalan çocukların durumu tartışıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TBMM Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine erken yaşta istismara uğrayan çocuklara yönelik bir sunum yaptı.

'23 İLDE 13 BİN 839 ÇOCUK EVLENDİRİLDİ'

Ustaoğlu’nun sunumuna göre Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt dışında çocuk istismarının diğer kentlere göre daha yoğun olarak yaşandığı iller şöyle: İzmir, Antalya, Aksaray, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Maraş, Urfa, Antep, Kilis, Hatay, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Iğdır, Van.

13 BİN 839 ÇOCUK EVLENDİRİLDİ

Kadının Statüsü Genel Müdürü Ustaoğlu sunumunda zorla evlendirilen çocukların sayılarını da paylaştı. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Ustaoğlu’nun sunumuna göre 2021 yılında 700 erkek çocuğuna karşılık 13 bin 139 kız çocuğu ‘evlendirildi.’ 2021’de zorla evlendirilen çocukların toplamı 13 bin 839 olarak kayıtlara geçti.

'ÇOCUKLAR CEZAEVİNDE KALMASIN, BUNA MECBUR OLMASIN'

Komisyonda anneleri ile birlikte cezaevine girmek zorunda kalan 0-6 yaş grubu çocukların durumu da gündeme geldi. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bu duruma dikkat çekerek “Aslında bu cezaevlerindeki çocuklarla ilgili durum bir çocuk istismarı… Anneleriyle birlikte kalan çok fazla çocuk var. Mesela 0-6 yaş çocuklar anneleriyle kalıyor… Çocuklar cezaevinde kalmasın, buna mecbur olmasın” dedi.

Kerestecioğlu’nun bu sözlerine karşı çıkan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ise “Keşke suç işlemese annesi, babası. Annesi çocuğu düşünüyorsa suç işlemesin” diye konuştu. Öztürk'ün sözlerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN