Besicilerden gençlere çağrı: "80 bin liraya çoban bulamıyoruz"

Besicilerden gençlere çağrı: "80 bin liraya çoban bulamıyoruz"

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Sefa Akbulut, çoban bulmanın son yıllarda giderek zorlaştığını söyledi. Gençlere çağrıda bulunan Akbulut, "80 bin lira maaş veriyoruz. Yeme, içme, sigorta bize ait. O hâlde bile bulamıyoruz" dedi.

Çoban bulmak giderek zorlaşıyor
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi Ovaçiftliği Mahallesi’nde yaşayan Sefa Akbulut, 15 yıldır küçükbaş hayvan besiciliği yaptığını belirtti. Sabah erken saatlerde başlayan ve geç saatlere kadar süren çalışmalarını aktaran Akbulut, en büyük sorunlarının çoban bulmak olduğunu ifade etti. “15 yıldır küçükbaş hayvan besiciliği yapıyoruz. Son yıllarda çoban bulmak neden zor hale geldi. Biz kendi vatandaşlarımıza, kendi evlatlarımıza bu mesleği sevdiremedik. Herkes hazıra konup, uğraşmadan kazanma peşinde” dedi.

"80 BİN LİRA MAAŞ VERİYORUZ"

Akbulut, çobanlara sağladıkları imkanları da anlatarak, “Şu anda asgari ücretin üzerinde, iki asgari ücret civarında, yaklaşık 80 bin lira maaş veriyoruz. Yeme, içme, sigorta bize ait. O hâlde bile bulamıyoruz, çok zor. Gençlerin bu mesleğe yönelmemesinin sebebi ilk başta bizleriz. Niye? Çünkü göstermedik, belletmedik, sevdiremedik. Bu da bizi şu anda çıkılmaz bir duruma soktu” dedi.

Çoban bulunamadığında işleri kendi imkanlarıyla yürütmeye çalıştıklarını anlatan Akbulut, “Çoban bulamadığımız süreçte kendimiz gütmeye, kendimiz beslemeye çalışıyoruz. Tarla, tapan, bağ ve bahçelerimiz de yarım kalıyor. Yoncasını ekiyoruz, samanını topluyoruz, arpa ve buğdayı ekip biçmeye çalışıyoruz. Ailemiz destek oluyor ama bu yeterli olmuyor” diye konuştu.

basliksiz-2.jpg

"TÜRKİYE’NİN AYAKTA DURABİLMESİ İÇİN BESİCİLİK YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Hayvan üretiminin ve sayısının azaldığını belirten Akbulut, “Biz bile bakamayacağımız hayvanı satmak zorunda kalıyoruz. Çünkü diğer tarım işlerini yetiştiremiyoruz. Hayvan olmazsa sayı düşer, et, süt ve yoğurt fiyatları artar. Üretmemiz şart. Türkiye’nin ayakta durabilmesi için besicilik yapmak zorundayız” dedi.

Sefa Akbulut, gençlere de seslenerek, “Besicilikte üretmemiz şart. Üretmezsek refah sağlayamayız. Gençlerimizin bu işleri sevmeleri ve ellerinden geldiğince üretime katılmaları gerekiyor. Boş durmaktansa bir işte çalışmaları şart. Üretim yapmadan kalkınamayız, üretmeden ayakta duramayız” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN