BİK Genel Müdürü Çay'dan 'dijital tahakküm' uyarısı: İçerik üreticisinin hakkını koruyan adil bir sistem şart

BİK Genel Müdürü Çay'dan 'dijital tahakküm' uyarısı: İçerik üreticisinin hakkını koruyan adil bir sistem şart

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay, küresel teknoloji şirketlerinin dijital reklam gelirleri üzerindeki tahakkümünün Türk basını için ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekerek, "İçerik üreticisinin hakkını koruyan, emeği görünür kılan ve adil gelir paylaşımını sağlayan bir sistem inşa edilmeli" çağrısında bulundu.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) 30. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Kocaeli’de gerçekleştirildi. Toplantıya katılarak basın sektörünün geleceğine dair önemli mesajlar veren BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, sektörün içinden geçtiği dijital dönüşüm, ekonomik sürdürülebilirlik ve meslek etiği konularında değerlendirmelerde bulundu.

sas.jpg

KÜRESEL ŞİRKETLERE KARŞI 'TELİF' VURGUSU

Medyayı en fazla etkileyen unsurların başında küresel teknoloji platformlarının geldiğini belirten Genel Müdür Çay, bu global şirketlerin dijital reklam gelirleri üzerindeki baskınlığının hem yerel hem de ulusal basın için hayati bir sorun oluşturduğunu ifade etti.

Yapay zeka tabanlı yeni uygulamaların okuyucu alışkanlıklarını değiştirdiğini hatırlatan Çay, haberin asıl sahibinin korunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "İçerik üreticisinin hakkını koruyan, emeği görünür kılan ve adil gelir paylaşımını sağlayan bir sistemin inşası büyük önem taşımaktadır. Telif haklarına ilişkin yürütülen çalışmalar da bu açıdan kritik bir süreci ifade etmektedir."

a.jpg

BASINA 6 MİLYAR TL'LİK KAMU DESTEĞİ

BİK'in 65 yıllık köklü yapısıyla "sahada karşılığı olan, somut sonuçlar üreten" politikalar izlediğini belirten Çay, 2025 yılı verilerini de paylaştı. Görev alanlarındaki 2 binin üzerindeki süreli yayına sağlanan kamu desteğinin 6 milyar TL’yi aştığını açıklayan Çay, sektörün resmi ilan ve reklam gelirlerinin yanı sıra mutlaka yeni gelir modelleri oluşturması gerektiğinin de altını çizdi.

"BİZE DEMOKRASİ DERSİ VERMELERİ HADSİZLİKTİR"

Konuşmasında küresel dezenformasyon ve çifte standartlara da değinen Çay, Batı'nın Ukrayna ve Gazze'deki tutumunu eleştirdi. Güçlü bir basının, güçlü bir toplum anlamına geldiğini belirten Çay, "Birilerinin Demokles’in kılıcı gibi tepemizde bize demokrasi dersi vermeye kalkması hadsizliktir. Ülkemiz her daim barıştan yana tavrını koymuştur. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın tecrübesi ve liderliği bizim için çok kıymetli," ifadelerini kullandı.

KOLAYLI: "BİK'İN DESTEKLERİ YEREL BASININ CAN DAMARI"

Toplantıda söz alan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise BİK'in sektöre katkılarına dikkat çekti. Resmi ilan ve reklam gelirlerinin yerel basın için adeta bir "can damarı" olduğunu ifade eden Kolaylı, BİK tarafından hayata geçirilen finansman kolaylıklarının ve özellikle dijitalleşme çağına ayak uydurmak için başlatılan eğitim programlarının sektöre nefes aldırdığını belirtti.

Toplantı, basının dönüşüm sürecinden güçlenerek çıkması temennileriyle sona erdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN