BTK’dan pasaport kaydı olmayan çift SIM’li telefonlara mercek: 1 Mayıs’ta hepsi kapanacak

BTK’dan pasaport kaydı olmayan çift SIM’li telefonlara mercek: 1 Mayıs’ta hepsi kapanacak

Yurt dışından getirilen ve pasaporta işlenmeyen çift SIM kartlı telefonlara yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu denetimleri sıkılaşıyor. Aynı pasaportla kaydedilen ikinci cihazlar için tanınan 120 günlük sürenin 1 Mayıs'ta dolacağı ve bu tarihe kadar 54 bin 258 liralık kayıt ücretini yatırmayanların telefonlarının iletişime kapatılabileceği bildirildi.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt süreçlerinde yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla yeni önlemler devreye alınıyor. Pasaport kaydı yapılmadan kullanılan çift SIM kartlı telefonlara yönelik denetimler sıkılaşırken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu kapsamdaki cihazları mercek altına aldı.

AYNI PASAPORTLA İKİNCİ TELEFON SÜRESİ 1 MAYIS'TA DOLUYOR

BTK, yurt dışından getirilen ve aynı pasaport ile kaydedilen ikinci cep telefonları için tanınan 120 günlük sürenin 1 Mayıs'ta sona ereceğini duyurdu. Bu tarihe kadar gerekli işlemleri tamamlamayan kullanıcıların cihazları, 1 Mayıs itibarıyla iletişime kapatılma riskiyle karşı karşıya kalacak.

USULSÜZ IMEI KULLANIMINA YAKIN TAKİP

BTK, 1 Ocak 2026 itibarıyla çift IMEI suistimaline karşı harekete geçti. Kurum, pasaporta işlenmeyen IMEI numaraları üzerinden yapılan usulsüz kullanımları tespit etmek için kapsamlı incelemeler yürütüyor. Yıl başında yapılan tespitler doğrultusunda, usulsüzlük belirlenen IMEI numaralarına ilişkin kullanıcılar mesaj yoluyla bilgilendirildi.

KAYIT ÜCRETİNİ YATIRMAYAN TELEFONLAR KAPANACAK

Yurt dışından gelen ve kayıt dışı olarak kullanılan telefonlar, belirlenen takvim doğrultusunda aşamalı olarak kapatılmaya hazırlanılıyor. 1 Mayıs'a kadar, güncel kayıt ücreti olan 54 bin 258 liralık ödemeyi gerçekleştirmeyen kullanıcıların telefonları, erişime kapatılabilecek.

BTK'nın yürüttüğü bu çalışmalarla, yurt dışı telefon kayıt sistemindeki suiistimallerin engellenmesi ve kayıtlı cihaz kullanımının teşvik edilmesi hedefleniyor. Kullanıcıların, mağduriyet yaşamamaları için belirlenen süreler içerisinde yasal kayıt işlemlerini tamamlamaları önem arz ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN