Büyük Menderes’te "atık" alarmı: Tarihi Taşköprü sular altında

Büyük Menderes’te "atık" alarmı: Tarihi Taşköprü sular altında

Aydın’ın Söke ilçesinde etkili olan şiddetli yağışlar, Büyük Menderes Nehri’nin debisini yükselterek tarihi Taşköprü’yü sular altında bıraktı. Uzmanlar, yükselen suların sadece köprünün fiziksel yapısını tehdit etmekle kalmadığını, nehirde biriken devasa atık kütlesinin Ege Denizi’ne taşınarak bir çevre felaketine yol açtığını vurguluyor.

Ege’nin can damarı Büyük Menderes Nehri, havzasındaki yoğun yağışların ardından taşkın riskiyle karşı karşıya kaldı. Sarıkemer Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin simge yapılarından biri olan tarihi Taşköprü, nehir sularının yükselmesiyle tamamen gözden kayboldu. Ancak suların yükselmesi, beraberinde yıllardır çözülemeyen "atık yönetimi" krizini de bir kez daha gündeme taşıdı.

TARİHİ MİRAS YIKILMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, köprünün mimari yapısının ciddi bir baskı altında olduğunu belirtti. Su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde köprünün kemerlerinin ağaç kütükleriyle tıkandığını ifade eden Sürücü, şu uyarıda bulundu:

"Yukarı havzadan gelen ağaç kütükleri ve plastik atıklar köprünün arkasında devasa bir set oluşturuyor. Bu birikintiler köprünün taş gövdesine mekanik bir baskı uygulayarak yıkılma riskini artırıyor. Bugün suların yükselmesiyle bu kirlilik görünmez hale gelse de, aslında daha büyük bir felaket yaşanıyor: Biriken tüm çöpler nehir akıntısıyla doğrudan denize taşınıyor."

"GÖRÜNMEZ" ÇEVRE FELAKETİ: MİKROPLASTİK TEHDİDİ

Nehrin taşıdığı kirliliğin insan sağlığını doğrudan etkileyen bir zincire dönüştüğünü vurgulayan uzmanlar, doğaya duyarsızca bırakılan plastiklerin dereler vasıtasıyla Büyük Menderes’e ulaştığına dikkat çekiyor. Nehir üzerinden denize taşınan bu atıklar;

Deniz ekosistemini ve yaban hayatını tahrip ediyor,

Zamanla mikro ve nano plastiklere dönüşerek gıda zincirine sızıyor,

Söke regülatörü gibi hayati sulama sistemlerine fiziksel zarar veriyor.

3 YILLIK "ATIL BARİYER" İHMALİ Mİ?

Sorunun çözümü için somut önerilerde bulunan EKODOSD Başkanı Sürücü, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait ekipmanların neden kullanılmadığını sordu. Sürücü, yüzer bariyer sistemlerinin ivedilikle kurulması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"DSİ, bu atıkları toplayacak sistemlere sahip olmasına rağmen, atık toplayıcı yüzer bariyerler 3 yıldır Söke, Aydın Baltaköy ve Kuyucak regülatörlerinin kenarında atıl durumda bekletiliyor. Bu sistemler aktif hale getirilmeli ve toplanan çöpler belediyelerle iş birliği içinde bertaraf edilmelidir. Plastiklerin denize ulaşması mutlaka engellenmelidir."

Bölge halkı ve çevreciler, tarihi Taşköprü’nün hem restorasyonu hem de nehir kirliliğinin önlenmesi için yetkililerin acil eylem planı açıklamasını bekliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN