CHP'den Ankara'da düşen Libya uçağıyla ilgili yeni iddia: Şüpheli jetin rotası İsrail çıktı

CHP'den Ankara'da düşen Libya uçağıyla ilgili yeni iddia: Şüpheli jetin rotası İsrail çıktı

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, Ankara’da düşen ve Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Ahmed el-Haddad’ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin yeni bir uçuş kaydı paylaştı. Yavuzyılmaz, olay günü Esenboğa’da Libya uçağıyla aynı apronda bulunduğunu öne sürdüğü 4X-CNA tescilli jetin, kalkıştan sonra İsrail’e gittiğini iddia etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 23 Aralık 2025’te Ankara’dan kalktıktan kısa süre sonra düşen Libya uçağına ilişkin yeni bir iddiayı gündeme taşıdı. Yavuzyılmaz, daha önce Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Ahmed el-Haddad’ı taşıyan uçakla aynı apronda bulunduğunu öne sürdüğü 4X-CNA tescilli jetin uçuş kayıtlarını paylaştı.

Yavuzyılmaz, FlightRadar kayıtlarına dayandırdığı açıklamasında, söz konusu jetin kaza günü Esenboğa Havalimanı’ndan ayrıldıktan sonra İsrail’e gittiğini ileri sürdü. Yavuzyılmaz, “Düşen Libya uçağı olayındaki şüpheli jetin uçuş kayıtlarına ulaştık. Şüpheli jetin olay günü nereye gittiğini gösteren uçuş kaydını paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.

“ŞÜPHELİ JET İSRAİL’E GİTTİ”

Yavuzyılmaz’ın açıklamasına göre, Libya heyetini taşıyan jet 22 Aralık’ta Esenboğa Havalimanı’na indiğinde, yabancı devlet yetkililerine ait uçakların park ettirildiği 1 No’lu apron yerine havalimanının daha uzak noktasındaki 5 No’lu aprona yönlendirildi.

Yavuzyılmaz, 23 Aralık’ta Libya uçağının mürettebatı oteldeyken, aynı aprona 4X-CNA tescilli İsrail bağlantılı bir jetin giriş yaptığını öne sürdü. İki uçağın 1 saat 41 dakika boyunca aynı apronda kaldığını belirten Yavuzyılmaz, önce şüpheli jetin Esenboğa’dan ayrıldığını, ardından Libya uçağının havalandıktan kısa süre sonra Ankara sınırları içinde düştüğünü ifade etti.

CHP’li Yavuzyılmaz, yeni paylaşımında bu jetin olay günü Esenboğa’dan ayrıldıktan sonra İsrail’e gittiğini belirterek, “Kaynak: 23.12.2025 tarihli FlightRadar 4X-CNA tescil no’lu jetin uçuş kayıtları” dedi.

HAVA SAHASI KISITLAMALARI YENİDEN GÜNDEMDE

Yavuzyılmaz’ın iddiası, Türkiye’nin Gazze’deki katliam nedeniyle İsrail’e yönelik hava sahası ve ticaret kısıtlamaları uyguladığı bir dönemde gündeme geldi. Türkiye, Gazze savaşı nedeniyle İsrail’e yönelik ticari ve askeri nitelikli taşımalara ilişkin bir dizi kısıtlama ilan etmişti. Uluslararası haberlerde, hava sahası kısıtlamalarının özellikle İsrail hükümeti ve askeri bağlantılı kargo uçuşlarını kapsadığı aktarılmıştı.

Bu nedenle 4X-CNA tescilli jetin Esenboğa’ya inişi, aynı aprona alınması ve ardından İsrail’e gittiği iddiası, olayın güvenlik boyutuna ilişkin yeni soru işaretleri doğurdu.

DAHA ÖNCE DE “AYNI APRON” İDDİASINI GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Yavuzyılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, Libya uçağının Esenboğa’da olağan park alanı yerine 5 No’lu aprona alındığını, aynı gün 4X-CNA tescilli İsrail jetinin de “yakıt ikmali” gerekçesiyle Esenboğa’ya inerek aynı aprona yönlendirildiğini ileri sürmüştü.

CHP’li Yavuzyılmaz, bu iki uçağın 1 saat 41 dakika boyunca aynı alanda kaldığını, ardından İsrail jetinin havalandığını ve Libya uçağının kalkıştan kısa süre sonra düştüğünü savunmuştu. Yavuzyılmaz ayrıca 5 No’lu apronu izlemesi gereken güvenlik kameralarının olay günü çalışmadığını iddia ederek, hükümete kamera kayıtlarını açıklama çağrısında bulunmuştu.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

23 Aralık 2025’te Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Trablus’a gitmek üzere havalanan Falcon 50 tipi özel jet, kalkıştan kısa süre sonra Ankara’nın Haymana ilçesi yakınlarında düşmüştü.

Kazada Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Ahmed el-Haddad’ın yanı sıra Libya Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Al-Fitouri Ghraibil, Askeri İmalat Kurumu Başkanı Tuğgeneral Mahmud el-Katavi, Genelkurmay danışmanı Muhammed el-Assavi Diyab, Genelkurmay Medya Ofisi fotoğrafçısı Muhammed Ömer Ahmed Mahcub ve 3 mürettebat hayatını kaybetmişti.

Uçak kazasının ardından Türk makamları soruşturma başlatmış, uçağın kara kutularının bulunduğu açıklanmıştı. İlk resmi açıklamalarda kazanın teknik arıza nedeniyle meydana gelmiş olabileceği değerlendirmesi yapılmıştı. Uçağın elektrik arızası bildirdiği ve acil iniş talebinde bulunduğu, ardından radar temasının kesildiği aktarılmıştı.

“SABOTAJ İHTİMALİ ARAŞTIRILSIN” ÇAĞRISI

Deniz Yavuzyılmaz, paylaştığı yeni uçuş kaydıyla birlikte olayın sabotaj ihtimali yönünden araştırılması gerektiğini savundu. CHP’li Yavuzyılmaz, iki ülkeye ait uçakların aynı apronda tutulmasının, İsrail tescilli jetin geliş ve gidiş güzergâhının ve kamera kayıtlarına ilişkin iddiaların açıklığa kavuşturulmasını istedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN