CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki ulaşım yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Alp, Erzurum’dan Artvin’e yaptığı yolculuk sırasında güzergâhta 22 tünel ve 9 köprü bulunduğunu belirterek, bu altyapı sayesinde Erzurum’un Karadeniz’e güçlü bir ulaşım bağlantısı kurduğunu ifade etti. Ancak aynı yatırım anlayışının Hakkari için gösterilmediğini savunan Alp, kentte yaşanan yol çökmesi nedeniyle ulaşımın günlerce sağlanamadığını söyledi.
“HAKKARİ’YE AYNI ÖZEN GÖSTERİLMİYOR”
Alp, Erzurum-Artvin hattındaki ulaşım yatırımlarını örnek göstererek, Türkiye’nin bazı bölgelerinde altyapı projelerinin güçlü biçimde hayata geçirildiğini, ancak Hakkari gibi sınır illerinde benzer hassasiyetin görülmediğini dile getirdi.
Hakkari’de meydana gelen yol çökmesi nedeniyle kentin ulaşımında ciddi aksama yaşandığını belirten Alp, “Devlet Hakkari’ye on gün giremedi” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
“HANGİ VİLAYETTE OLSA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ BIRAKMAZLARDI”
CHP’li Alp, yaşanan ulaşım krizinin yalnızca teknik bir aksaklık olarak değerlendirilemeyeceğini, sorumluluk mekanizmalarının işletilmesi gerektiğini söyledi.
Alp, “Hangi vilayette olsa taş üstüne taş bırakmazlardı” diyerek, Hakkari’de yaşanan sorunun başka bir kentte meydana gelmesi halinde çok daha sert bir idari ve siyasi tepki gösterileceğini savundu.
ULAŞTIRMA BAKANI’NA ÇAĞRI
Konuşmasında Karayolları teşkilatına yönelik denetim çağrısı da yapan Alp, Hakkari’deki ulaşım krizinin nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirtti.
Alp, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve davet ederek, hem yaşanan yol çökmesine ilişkin sorumluların belirlenmesini hem de Hakkari’nin ulaşım altyapısında kalıcı çözümler üretilmesini istedi.
CHP’li Alp, bölgesel kalkınma ve ulaşım yatırımlarında eşitlik ilkesinin gözetilmesi gerektiğini vurgulayarak, Hakkari’nin ulaşım sorunlarının ihmal edilmemesi çağrısında bulundu.
