CHP'li Gürer'in soru önergesine Bakan Bayraktar'dan cevap: Doğal gaz fiyatları en makul seviyede

CHP'li Gürer'in soru önergesine Bakan Bayraktar'dan cevap: Doğal gaz fiyatları en makul seviyede

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz abonelikleri ve fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gürer, doğal gaz aboneliğini sonlandıranların sayısındaki artışa dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaz abonelikleri ve fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gürer, doğal gaz aboneliğini sonlandıranların sayısının artmasına dikkat çekti.

CHP'li Ömer Fethi Gürer: Çiftçilerin kredi borcu 1 yılda yüzde 75 arttıCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

2023'TE 77 BİN DOĞAL GAZ ABONELİĞİ SONLANDIRILDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 yılında 68.631 konut ve 8.512 ticarethane olmak üzere toplam 77.143 abonenin doğal gaz aboneliğini sonlandırdığını açıkladı. Bayraktar, ülkemizde toplam 856 yerleşim yerine doğal gaz arzı sağlandığını ve bu yerlerin 765 ilçe ve 91 beldeyi kapsadığını belirtti. Ancak Gürer, ülkemizde hala 210 ilçe ve 299 beldeye doğal gaz arzının sağlanamadığını vurguladı.

CHP'Lİ GÜRER'İN SORULARI VE BAKAN'IN CEVAPLARI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 25 metreküp ücretsiz doğal gaz uygulaması, doğal gaz aboneleri ve borcu nedeniyle doğal gazı kesilen abone sayısına ilişkin verilerin açıklanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer’in soruları arasında, 25 metreküp ücretsiz doğal gaz uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı, bu uygulamanın toplam maliyeti, doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağı ve ibadethanelere ücretsiz doğal gaz sağlanıp sağlanmayacağı gibi konular yer alıyordu.

25 METREKÜP ÜCRETSİZ DOĞAL GAZ UYGULAMASI SONA ERİYOR

Bakan Bayraktar, 24 Nisan 2023 ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki ilk tüketim faturalarının tamamının devlet tarafından karşılandığını ve bu süreçte konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 25 metreküp doğal gaz tüketimi için oluşan maliyetin de 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devlet tarafından karşılandığını belirtti. Bayraktar, bu uygulamanın 1 Mayıs 2024 itibarıyla sona erdiğini ve uzatılmasının düşünülmediğini ifade etti. Gürer, bu uygulamanın seçim süreçlerini kapsadığına dikkat çekerek, "Genel seçimlerden hemen önce başlatılan bu uygulama, yerel seçimlerin sona ermesiyle birlikte sonlandırıldı" dedi.

DOĞAL GAZ ABONELİĞİNİ SONLANDIRANLARIN SAYISI ARTIYOR

Bakan Bayraktar, son beş yılda doğal gaz aboneliğini sonlandıran konut ve ticarethane abone sayısını da açıkladı. 2019 yılında 50.382 konut ve 6.232 ticarethane, 2020'de 47.507 konut ve 8.006 ticarethane, 2021'de 62.414 konut ve 7.420 ticarethane, 2022'de 75.912 konut ve 8.730 ticarethane, 2023'te ise 68.631 konut ve 8.512 ticarethane aboneliğini sonlandırdı. Gürer, bu süreçte toplamda 343.746 aboneliğin sonlandırıldığına dikkat çekti.

Alparslan Bayraktar kimdir? Yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar kaç yaşında ve nereli? - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV HaberEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

DOĞAL GAZ FİYATLARI VE İNDİRİM TALEPLERİ

CHP Milletvekili Gürer’in doğal gaz indirimi ve zam yapılmaması taleplerine yanıt veren Bakan Bayraktar, doğal gaz fiyatlarının en makul seviyede belirlendiğini savundu. Bayraktar, doğal gazın piyasa koşulları, uluslararası hub fiyatları, petrol ve petrol türevleri fiyatlarındaki değişim ile döviz kurundaki değişimlerin dikkate alındığını belirtti. Ayrıca, belirli bölge veya amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi gerektiğinde, sübvansiyonun Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenebileceğini ifade etti.

FİYAT BELİRLEME SÜRECİ

Doğal gaz fiyatlarının belirlenme sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, "4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na göre perakende satış fiyatları ve tarife esasları EPDK tarafından belirlenir. Şehir içi dağıtım şirketlerinin abonelerine yaptıkları satışlarda uygulanan perakende satış fiyatları, birim gaz alım bedeli ve sistem kullanım bedelinden oluşur" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Bayraktar’ın verdiği yanıtları yeterli bulmadığını belirterek, "Bakan, doğal gaz zamları ve ücretsiz doğal gaz dağıtımı konusundaki sorularımıza net bir yanıt vermedi" dedi. Gürer, doğal gaz fiyatlarının makul seviyede tutulduğunu savunan Bakan Bayraktar’a tepki göstererek, "Vatandaşlarımız yüksek doğal gaz faturaları ile karşı karşıya kalıyor. doğal gaz fiyatlarının düşürülmesi ve dar gelirli vatandaşlara yönelik desteklerin artırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN