CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’nun, AK Parti iktidarının özelleştirme politikaları ve kamu varlıklarının satışına ilişkin iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdığı yazılı soru önergesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlandı. Ancak Karasu’nun, köprü ve otoyolların satışına yönelik iddialar ile kamuya ait varlıkların elden çıkarılmasına ilişkin ayrıntılı sorularının büyük bölümü yanıtsız kaldı.
“OVP’DEKİ GELİR HEDEFİ KÖPRÜ VE OTOYOLLARLA İLGİLİ DEĞİL”
Bakan Şimşek, 2026 Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan özelleştirme geliri hedefine ilişkin açıklamasında, bu gelirin geçmiş yıllarda yapılan özelleştirmelerden kaynaklanan taksit ödemeleri ile 2026 yılında imzalanması öngörülen sözleşmelerin peşinatlarından oluştuğunu belirtti. Şimşek, söz konusu hedefin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve otoyolların özelleştirilmesiyle herhangi bir bağlantısının bulunmadığını vurguladı.
RAKAMLI BİLGİ TALEPLERİNE YANIT YOK
Karasu’nun, 2022-2025 yılları arasında gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarından elde edilen toplam gelir, satılan kamuya ait araç ve taşınmazların sayısı ile danışmanlık, denetim ve reklam harcamalarına ilişkin rakamlı bilgi taleplerine ise yanıt verilmedi. Bakanlık, bu başlıklardaki ayrıntılı bilgilerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlandığını bildirmekle yetindi.
CUMHURBAŞKANLIĞI FİLOSU SORULARI CEVAPSIZ KALDI
Önergede yer alan Cumhurbaşkanlığı’na ait uçak ve araç filosunun sayısı ile bu filonun kamuya olan maliyetine ilişkin sorular da yanıtlanmadı. Bakan Şimşek, bu konuların Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nın görev alanında bulunduğunu belirterek sorumluluk alanı dışında olduğunu ifade etti.
KARASU: ŞEFFAFLIKTAN KAÇINILIYOR
Karasu, daha önce yaptığı açıklamalarda, kamu varlıklarının satışı ve bu süreçlerde yapılan harcamalara ilişkin bilgilerin kamuoyundan gizlendiğini savunarak, hükümeti şeffaf olmamakla eleştirmişti.
