Çiftçiye "zirai don" alarmı: Meteoroloji’den kritik cumartesi uyarısı

Çiftçiye "zirai don" alarmı: Meteoroloji’den kritik cumartesi uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde etkili olacak soğuk hava dalgası nedeniyle tarımsal üretimi tehdit eden "zirai don" alarmı verdi. Salı gecesi Marmara ve Ege'de "hafif" şiddette başlayacak olan don riskinin, hafta ortasından itibaren Doğu bölgelerinde "kuvvetli" seviyeye ulaşması ve cumartesi gününe kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), ülke genelinde beklenen ani sıcaklık düşüşlerine bağlı olarak tarımsal üretimi tehdit eden "zirai don" riskine karşı kapsamlı bir uyarı yayımladı. Özellikle kuzey ve iç kesimlerde etkili olması beklenen soğuk hava dalgası nedeniyle üreticilerin ve vatandaşların cumartesi gününe kadar tedbirli olmaları istendi.

Son meteorolojik değerlendirmelere göre, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına gerilemesiyle birlikte Türkiye'nin geniş bir coğrafyasında zirai don tehlikesi baş gösterdi.

SALI GECESİ BAŞLIYOR: MARMARA VE EGE’DE "HAFİF" ŞİDDETTE DON

Hava tahmin raporlarına göre, dondurucu etkisini hissettirecek olan süreç salı gününü çarşambaya bağlayan gece itibarıyla start alacak. İlk etapta;

  • Marmara’nın güneydoğusu,

  • İç Ege,

  • İç Anadolu’nun kuzey kesimleri,

  • Batı Karadeniz’in iç bölgelerinde,

"hafif" şiddette zirai don yaşanması öngörülüyor. Bu bölgelerdeki meyve bahçeleri ve ekili alanlar için riskin başladığı vurgulandı.

DOĞU BÖLGELERİNDE RİSK "KUVVETLİ" SEVİYEYE ÇIKACAK

Soğuk hava dalgasının ilerleyen günlerde etkisini artırarak doğuya kayması bekleniyor. Çarşamba gününü perşembeye bağlayan geceden itibaren soğumanın şiddeti katlanacak. MGM, özellikle;

  • Doğu Karadeniz’in iç kesimleri,

  • Doğu Anadolu’nun kuzeyinde,

don riskinin "orta" ve yer yer "kuvvetli" şiddete ulaşacağını tahmin ediyor. Yüksek rakımlı tarım arazilerinde sıcaklıkların sıfırın altına belirgin şekilde düşeceği uyarısı yapıldı.

CUMARTESİ GÜNÜNE KADAR TEDBİR ŞART

Hafta ortasında etkisini göstermeye başlayacak olan zirai don riskinin, yapılan projeksiyonlara göre cumartesi gününe kadar kesintisiz devam etmesi öngörülüyor. Meteoroloji yetkilileri, don olayının tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde ciddi verim kayıplarına yol açabileceğine dikkat çekti.

ÜRETİCİLERE "DİKKAT VE TEDBİR" ÇAĞRISI

MGM tarafından yapılan resmi açıklamada, başta çiftçiler ve tarımsal üretim yapan işletmeler olmak üzere tüm ilgililerin oluşabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olması gerektiği hatırlatıldı. Özellikle çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçları ve yeni ekilen ürünlerin korunması adına gerekli tarımsal koruma yöntemlerinin uygulanması öneriliyor. Yetkililer, meteorolojik uyarıların ve güncel hava durumu raporlarının yakından takip edilmesinin önemini bir kez daha vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN