Çin'e yapılacak ziyaret öncesi Uygurlardan BM'ye çağrı: Toplama kampları kapatılsın

Çin'deki kamplarda tutulan Uygurların Türkiye'de yaşayan aileleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'nin önümüzdeki günlerde Çin'e gerçekleştireceği ziyaretin öncesinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine çağrıda bulundu. Düzenlenen toplantıda, alıkonulanların serbest bırakılması ve toplama kamplarının kapatılması istendi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'nin beraberindeki heyetle önümüzdeki günlerde Çin'e bir ziyaret gerçekleştirecek olması, Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlıları umutlandırdı. Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği temsilcileri ile Çin'in toplama kamplarında tutulan Uygurların Türkiye'de yaşayan yakınları Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Kamplarda tutulan Uygurların yakınları "Ailelerimizi geri istiyoruz" pankartları açtı.

Kamplarda kalanların yakınları adına konuşan avukat Gülden Sönmez, Doğu Türkistan'da yaşayan halkın dinleri ve etnik kökenleri nedeniyle toplu bir yıkım ve yok edilmeyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

4553582.jpg

MÜCADELEMİZE PES ETMEDEN DEVAM EDECEĞİZ

Özellikle 2017'den beri Çin Halk Cumhuriyeti'nin, Kazak ve Uygurlara karşı sistematik ve şiddetli bir kampanya başlattığını ifade eden Sönmez, "Doğu Türkistan'daki Çin toplama kampları 2. Dünya Savaşı sırasındaki Nazi kamplarından bu yana dini bir azınlığı hedef alan en büyük saldırı özelliğini taşıyor. Biz mağdur müvekkillerimiz adına bir dizi hukuk mücadelesi gerçekleştiriyoruz. Mücadelemize hiç pes etmeden devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

4553581.jpg

ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya ise Çin Halk Cumhuriyeti tarafından keyfi olarak Uygur Türklerine karşı gizli alıkoyma, toplama kampları, karakol ve cezaevlerinde işkence, kötü ve zalimane muamele, zorla kaybettirme, hürriyeti tahdit, işkence ve tecavüz olaylarının arttığını savundu.

cin-deki-kamplarda-tutulanlarin-serbest-3-14930487-osd.jpg

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubuna, Çin tarafından gerçekleştirilen bu haksız eylemlerle ilgili başvuru yaptıklarını dile getiren Kaya, kamplardaki tutsakların salıverilmesi için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine çağrıda bulunduklarını dile getirdi.

4553580.jpg

'AİLELERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ'

Kaya, "Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz ağır imtihanlar veriyor. Müslümanlar ve insanlık olarak sınanmaktayız." ifadelerini kullandı. Salonda, kamplarında tutulanların fotoğraflarını taşıyan yakınları, İngilizce hazırlanan "Ailelerimizi geri istiyoruz" pankartları açtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN