Çöl tozu Türkiye’yi etkisi altına alacak

Çöl tozu Türkiye’yi etkisi altına alacak

Afrika’dan Türkiye’ye taşınan çöl tozu sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar, özellikle solunum yolu hastalıkları olanların dikkatli olması gerektiğini belirterek maske kullanımını ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmasını önerdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda bu hafta Türkiye, özellikle Afrika kıtasından taşınan yoğun çöl tozunun etkisi altına giriyor. Havanın kalitesinde ciddi bozulmalara yol açması beklenen bu durum, özellikle solunum yolu hastalıkları açısından ciddi sağlık riskleri barındırıyor.

“HER YIL MİLYONLARCA KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının atmosferdeki etkilerine ilişkin yaptığı açıklamada, toz taşınımının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda sağlık açısından da küresel düzeyde bir sorun olduğunu vurguladı. “Dünyadaki çöllerden, özellikle Afrika ve Orta Doğu’dan taşınan toz miktarı yıllık 2 milyar tonu buluyor. Bu partiküller nedeniyle dış mekân hava kirliliğine bağlı 4 milyon, iç mekânlarda ise 3 milyon ölüm meydana geliyor” dedi.

Dr. Özdemir, bu tozların konvektif hareketlerle atmosferin yüksek seviyelerine kadar taşındığını ve batılı rüzgarlar aracılığıyla kısa sürede başka ülkelere ulaştığını söyledi.

UZMANLAR UYARIYOR: AKCİĞERLERDE KALICI HASAR RİSKİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise çöl tozlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Bu tozlar sadece alerjik bireyleri değil, sağlıklı kişileri de olumsuz etkileyebilir. Özellikle KOAH, astım gibi kronik solunum rahatsızlığı olan bireyler için risk çok daha büyük. Akciğerde biriken inorganik tozlar, iltihabi reaksiyonlara ve uzun vadede kalıcı doku hasarlarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

“MASKE TAKMAK ŞART, FİZİKSEL AKTİVİTEDEN KAÇININ”

Prof. Dr. Akkoyunlu, çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Maske kullanımı: Özellikle dışarı çıkmak zorunda kalan kişilerin partikül tutucu maske takması hayati önem taşıyor.

Fiziksel aktivitelerden kaçınmak: “Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarıda spor yapmak, daha fazla tozun solunmasına yol açar. Mümkünse bu süreçte hareket sınırlandırılmalı.”

Kısa süreli dışarıda kalınmalı: Gerekli olmadıkça dış ortamda uzun süre bulunulmaması tavsiye ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN